Porodné a pohřebné pro všechny bez ohledu na výši příjmů

18.10.2002 | , Finance.cz
FinTriky


Stát poskytuje řadu sociálních podpor. Na některé mají nárok jen rodiny s nízkými příjmy, naopak  některé dávky s příjmy rodiny vůbec nesouvisí.

Téma tohoto týdne: Jaká je sociální podpora od státu?

Porodné a pohřebné patří mezi jednorázové dávky, u kterých se nezkoumá příjem rodiny.  O obě dávky je třeba požádat na úřadu sociálního zabezpečení. Pohřebné ve výši 5 000 Kč dostane každý, kdo vypraví pohřeb osobě na území ČR.

Další jednorázovou dávkou je porodné. Narození dítěte je krásná věc, která  ale na druhé straně  pro rodinu přináší řadu dalších výdajů. Porodné je dávka, kterou se matce jednorázově přispívá na náklady související s narozením dítěte. Nárok na porodné má také osoba, která převzala do trvalé péče dítě do jednoho roku věku.

A jak vysoké je porodné?
Pokud se narodí jedno dítě je porodné ve výši pětinásobku částky životního minima určeného na osobní potřeby dítěte, v současné době tedy 8 450 korun. Při narození dvojčat je to šestinásobek životního minima, což na obě děti představuje porodné 20 280 korun. Pokud se narodí trojčata nebo více dětí je porodné na jedno dítě dáno desetinásobkem životního minima. Při narození tří dětí tak matka dostane 50 700 korun.

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky