Budeme za plyn platit méně i v příštích letech?

03.12.2009 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Ceny plynu pro spotřebitele za poslední rok poklesly o více než deset procent. Za takto výrazným snížením stojí především pokles ceny vlastní komodity – zemního plynu. Co k tomuto poklesu vedlo a jak se bude cena dále vyvíjet?

Cena zemního plynu si v posledních měsících prošla dramatickým pádem. Zatímco ještě v polovině minulého roku dosahovala 12 USD za milion britských termálních jednotek (Btu), tak letos v srpnu se propadla pod hranicí 3 USD/mil. Btu. Důvody takto výrazného poklesu si vysvětlíme v druhé části našeho článku. V té první se zaměříme na to, z jakých položek je cena plynu pro konečného spotřebitele tvořena.


Jak se tvoří cena plynu


Ceny zemního plynu se vypočítávají na základě nákladů na pořízení plynu, ovlivněných cenami ropných derivátů, černého uhlí, kurzu koruny vůči euru a dolaru, a rovněž podle výdajů na obsluhu zvolené zákaznické skupiny. Ceny za distribuci a přepravu upravuje Energetický regulační úřad (ERÚ).

Cena distribuce tvoří přibližně 21 % konečné ceny dodávky. Nákupní cena zemního plynu (komodity), která je určována mimo území České republiky a ze strany dodavatele nelze ovlivnit, tvoří 71,1 %. Ceny ostatních služeb dodávky tvoří zbylý podíl z konečné ceny dodávky zemního plynu (cena uskladňování tvoří 5,3 %, cena přepravy pouze 2,7 %). Poměry jednotlivých složek se mohou v průběhu roku měnit v závislosti na změně ceny komodity.

Graf: Struktura průměrné ceny dodávky zemního plynu pro kategorii domácnost v I. čtvrtletí roku 2008

grafplyn.gif

Společnost RWE Transgas v 1. čtvrtletí 2010 sníží ceny zemního plynu domácnostem v průměru o 0,6 procenta. Firma to v pondělí 30.11.2009 oznámila v tiskové zprávě s tím, že jde o čtvrtý pokles cen v řadě. "U cen zemního plynu došlo pro první čtvrtletí 2010 ke stabilizaci, a to i přes stoupající ceny ropných derivátů a nárůst regulovaných složek ceny. Většině našich zákazníků z řad domácností se konečná cena plynu pro druhou půlku topné sezony mírně sníží," uvedl člen představenstva RWE Transgas Tomáš Varcop. Průměrné ceny zemního plynu meziročně poklesly o 11 procent. "Lidé protopí o tisíce korun méně než během loňské studené zimy," doplnil Varcop, podle kterého se na konečném účinku podílí vedle zlevnění i nadprůměrně teplé počasí.

Ceny, které Váš dodavatel používá při vyúčtování dodávky zemního plynu, jsou zveřejňovány na jeho internetových stránkách. Změny cen komoditní složky dodávky provádí každý obchodník v závislosti na své obchodní strategii měsíčně nebo méně častěji. Změny prováděné v průběhu roku odrážejí vývoj nákupní ceny plynu od zahraničního dodavatele, přičemž nákupní cena není v obchodních smlouvách uváděna jako konkrétní hodnota, ale pro stanovení ceny je uveden cenový vzorec.

Parametry vstupující do cenového vzorce jsou tržní ceny:

  • lehkého topného oleje
  • těžkého topného oleje
  • uhlí

Významnou roli hraje rovněž kurz české koruny vůči americkému dolaru a vůči euru. Konkrétní výše nákupní ceny se stanovuje měsíčně v závislosti na aktuálních hodnotách všech těchto parametrů.


Jak se bude cena zemního plynu dále vyvíjet


Jak jsme již psali výše, cena zemního plynu si v posledních měsících prošla dramatickým pádem. Dokonce v posledních měsících přestala fungovat i dříve poměrně těsná korelace cen zamního plynu s cenou ropy. Zatímco cena zemního plynu klesá, ropa ze svého minima ze začátku tohoto roku dokázala podražit téměř o třetinu. Proč? Důvody lze spatřovat především v tom, že zemního plynu jsou (na rozdíl od ropy) v současnosti obrovské zásoby přičemž poptávka po něm klesá v lepším případě stagnuje. Důvodem silného nárůstu zásob přitom není pouze výpadek poptávky, který způsobila recese v USA, ale také dramatické zvýšení produkčních kapacit z minulých let. 

V porovnání s ropou navíc existuje ještě jeden významný faktor, který drží ceny plynu na takto nízkých úrovních. Je jím téměř úplná svoboda při tvorbě ceny. Zatímco velkou část ropného trhu totiž má pod kontrolou kartel OPEC, v případě zemního plynu žádný takový kartel neexistuje. To samozřejmě velmi omezuje jakoukoliv snahu o manipulaci s cenou plynu a její umělé podpírání dohodou o dobrovolném omezením těžby.

Otázka dalšího vývoje ceny zemního plynu hodně závisí na tom, jak se budou do budoucna vyvíjet jeho zásoby. Budou-li klesat, cena se stabilizuje a může začít růst. V opačném případě stále existuje prostor k dalšímu snižování, který však není příliš vysoký. Již nyní je totiž cena zemního plynu tak nízko, že začíná likvidovat některé z menších firem, které ve velkém ukončují těžbu. Pokles těžby a stabilizující se situace ve světové ekonomice, tak může vytvořit cenám zemního plynu poměrně příznivé růstové klima. Extrémně nízké ceny z plynu navíc začínají dělat alternativu k ostatním energetickým zdrojům, jako třeba uhlí, což je další z faktorů, který do budoucna může podpírat poptávku. Využití tohoto ekologicky šetrného a hlavně dostupného zdroje energie tedy velmi pravděpodobně bude narůstat. Jeho cena pod produkčními náklady rozhodně dlouho zůstat nemůže.

Zdroj: ERÚ, X-Trade Brokers

Autor článku

Michal Ruml


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU