Poptávka po nájmu podnikatelských prostor klesla až o polovinu

02.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 2. prosince (ČTK) - Poptávka po pronájmech kanceláří je letos až o polovinu nižší než v minulých letech. I přes meziroční pokles dokončených projektů stále roste celková neobsazenost. Další výstavba je stále více podmíněna dlouhodobou udržitelností, zjistila ČTK na konferenci očekávaného vývoje realitního trhu a developerských projektů v Brně.

Trh rezidenčních nemovitostí určených k bydlení se podle odborníků již stabilizuje, u průmyslových nemovitostí se ekonomická krize teprve projeví.

"V letošním roce je na trh dodáváno meziročně zhruba o třetinu méně administrativních budov, což je však způsobeno i rekordním rokem 2008. Poptávka po nájmech nadále klesá, meziročně o více než 40 procent. I přes nižší nabídku na trhu roste neobsazenost prostor, v současné době se pohybuje kolem deseti procent, což vede k tlaku na pokles nájmů," řekl na úvod konference Luděk Niedermayer ze společnosti Deloitte.

Podle analytika České spořitelny Petra Bártka by se míra neobsazenosti kanceláří měla stabilizovat do konce prvního pololetí příštího roku. Poptávka po nových prostorách je podle něj sice výrazně zpomalila, ale přesto je stále vysoko nad úrovní západní Evropy.

Jiří Fajkus z realitní společnosti Real Spektrum je v odhadech budoucího vývoje pesimističtější. V roce 2010 očekává příchod druhé vlny realitní krize, která zasáhne právě nerezidenční nemovitosti. "Zatímco o bytů a domů ceny klesly, podnikatelské nemovitosti jsou stále nadhodnoceny. V budoucnu se ještě více prohloubí již existující regionální rozdíly v cenách, vývoji poptávky i nabídky," řekl Fajkus.

Ještě větší nárůst neobsazenosti, v současnosti kolem 20 procent, panuje u průmyslových a logistických center. Podle Niedermayera dosahuje počet letošních transakcí zhruba poloviny dlouholetého průměru. Karel Stránský ze společnosti Colliers International očekává nájemní aktivitu v letošním roce ve výši 250.000 metrů čtverečních, což je třikrát méně než v roce 2007 a nejméně od roku 2005. V dalších letech by měla aktivita růst o 50.000 čtverečních metrů ročně.

Nové podmínky na trhu si podle odborníků vyžádají změny v budoucích developerských projektech. "Už nebude stačit prokázat proveditelnost projektu, ale opravdu dlouhodobou udržitelnost využití, tedy možnosti pronájmu," řekl Fajkus. Už nyní je podle Stránského výstavba nových center podmíněna budoucími nájemními smlouvami na minimálně 50 procent celkové plochy a minimální dobou nájmu, která se pohybuje kolem deseti let.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK