Moravia Banka varuje: spekulanti nabízejí odkoupení pohledávek

20.09.1999 | ,
Domovská stránka


Vedení Moravia Banky varuje před spekulanty, kteří nabízejí velkým i drobným klientům banky odkoupení jejich pohledávek vůči bance. Ty se poté snaží prodat dlužníkům banky s tím, že je mohou započítat proti svým dluhům. Podle předsedy představenstva banky Lubomíra Kundráta je tento postup protiprávní a Moravia Banka nebude tyto zápočty uznávat. ČTK to v pátek oznámil Jan Nováček z agentury 4Jan.

"Zákon odkoupení vkladu a jeho zápočet proti dluhu neumožňuje. Zápočet by byl možný jen v případě, že by Moravia Banka přišla o licenci a vklady klientů by se staly běžnými pohledávkami," dodal Kundrát.

Podle Kundráta by měli klienti banky počkat, až se vyjasní další postup řešení situace v Moravia Bance. Tu počátkem září vyřadila centrální banka ze stabilizačního programu a zahájila s ní řízení o odebrání licence.

Věřitelé nyní dostanou část svých vkladů vyplacenu z Fondu pojištění vkladů, uvedl Kundrát. Představenstvo banky navíc uvažuje o podání návrhu na soudní vyrovnání s věřiteli, které by klientům umožnilo získat další peníze nad rámec zákonného pojištění.

Mechanismus zápočtu nabízený spekulanty spočívá v tom, že dlužník, který bance dluží například sto tisíc korun, tento dluh reálně nesplácí, ale odkoupí od vkladatele jeho stotisícovou úložku, kterou si proti dluhu započte. "Pochopitelně, že dlužník nekupuje vklad za jeho plnou hodnotu, ale za cenu podstatně nižší, například za 70.000 Kč," uvedl Kundrát. Vkladatelé, kteří na odkoupení pohledávky přistoupí, jsou tak jediní, kteří na celé transakci prodělají, dodal.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka