Zemědělci: Letošní propad tržeb je alarmující

20.09.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Letošní rok je podle zemědělců pro agrární sektor jedním z nejhorších

Letošní rok je podle zemědělců pro agrární sektor jedním z nejhorších. " K propadu došlo ve v

šech oblastech tuzemského zemědělství,jde o hlubokou ekonomickou krizi," tvrdí předseda Svazu zemědělských družstev a společností Miroslav Jirkovský. Propad cen letos v porovnáním s rokem 1998 představuje deset až třicet procent, stejně je tomu i v zemědělské výrobě. Rovněž meziroční propad tržeb je podle něj alarmující, tedy zhruba devět až čtrnáct miliard korun.

Důvodů, které posílají tuzemské farmáře do kolen, je podle Jirkovského několik. Za jeden z nejpalčivěj

ších považuje špatnou platební morálku podniků, které od zemědělců vykupují jejich produkty. "Za obilí nám ještě před nějakou dobou platily mlýny své závazky do dvaceti dnů, dnes pošlou peníze nejdříve za dva měsíce," tvrdí Jirkovský. Zemědělci tak ze svých peněz dotují levné úvěry svým odběratelům.

Jirkovský však poukaz

uje i na další alarmující čísla. Loni odpovídala vnitřní zadluženost zemědělců částce 8000 korun na jeden hektar letos bude zcela určitě vyšší. "Zemědělci nebudou mít dost prostředků na splácení úvěrů, což povede k dalšímu zadlužení končícímu opětovným propadem tržby a výroby. Jirkovský dokonce nevyloučil možnost, že vývoj tuzemského agrárního sektoru se může stát jednou z překážek, která přehradí ČR vstup do EU.

 

Zdroj: LN z 17. 9. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU