Co týden dal?

04.12.2009 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Jaký typ zpráv nemáte rádi? Troufneme si odhadnout, že by mezi ně mohla patřit třeba ta, že průměrná mzda opět vzrostla - tentokrát na 23.350 Kč. Skutečnost je však trochu jiná, více v našem pravidelném souhrnu.

Posledních 7 dní ve světě

  • Severní Korea provedla měnovou reformu. KLDR kvůli vysoké inflaci škrtla dvě nuly na hodnotě svých bankovek, bankovka 100 wonů (asi 12 Kč) má tak nyní hodnotu pouze jednoho wonu.
  • Čína chce ve spolupráci se Světovou bankou (SB) vytvořit v Africe průmyslové zóny a postavit v nich levné továrny. Napsal to britský ekonomický list Financial Times (FT). Plán má Africe pomoci vybudovat průmyslovou základnu a zvrátit dosavadní vývoj, kdy klesá podíl afrických výrobců na světovém obchodu. Záměr má ale i své odpůrce.
  • Do eurozóny se v listopadu vrátila inflace. Statistický úřad Eurostat v předběžném odhadu uvedl, že spotřebitelské ceny v 16 zemích používajících euro meziročně stouply o 0,6 procenta po předchozích pěti poklesech za sebou.
  • Ministři financí Evropské unie se dohodli na reformě dohledu nad jednotlivými finančními institucemi v EU. Dohled bude založen na třech nových institucích, které budou sledovat banky, penzijní fondy a pojišťovny. Reforma má zabránit opakování nedávné finanční krize.
  • Výrobní ceny v eurozóně v říjnu vzrostly o 0,2 procenta, převážně kvůli dražší energii. Meziročně jsou ale nižší o 6,7 procenta. Ekonomové žádnou změnu nečekali, v meziročním srovnání počítali s poklesem o 6,8 procenta.
  • Cena zlata na světových trzích stoupá na stále nové rekordy a dostala se už nad 1218 dolarů za troyskou unci (oz; 31,10 gramu). Podle analytiků je pravděpodobné, že zlato bude v růstu ještě pokračovat, a to z více důvodů. Zlato se na nové rekordy dostalo i v jiných měnách, včetně eura a britské libry.
  • Bankovní rada Evropské centrální banky (ECB) podle očekávání nechala základní úrokovou sazbu na historickém minimu jednoho procenta. S její změnou banka v dohledné době nepočítá, nicméně připravuje strategii ukončení mimořádně expanzivní měnové politiky, kterou nyní uplatňuje.
  • Ekonomika Evropské unie rostla ve 3. čtvrtletí o něco rychleji než původně statistici odhadovali. Hrubý domácí produkt podle revidovaných dat mezičtvrtletně vzrostl o 0,3 procenta, původní odhad činil 0,2 procenta. Revize vývoje ekonomiky eurozóny potvrdila původní odhad, hospodářství zemí eura vzrostlo o 0,4 procenta.

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 800 Kč.

Tip on-line prodeje pro tento týden

Spořící účty eMAX on-line!

Již máte sjednané stavební spoření a hledáte výhodný spořící účet? Nabízíme vám kombinaci dvou výhodných spořících účtů eMAX a eMAX PLUS od mBank. S eMAXem získáte úročení 1,3 %, platební kartu Visa Classic a kdykoliv přístup k uloženým prostředkům. eMAX PLUS nabízí úročení 2,5 % a 1x měsíčně bezplatný převod na jakýkoliv účet v ČR. Založení i vedení účtů je zdarma a nejsou stanoveny žádné limity na převod prostředků. Můžete si sjednat pouze jeden z těchto účtů nebo oba, jsou přece výhodné.

 

 

Posledních 7 dní doma  

  • Průměrná mzda v Česku vzrostla v letošním třetím čtvrtletí meziročně o 1068 korun na 23.350 Kč. Zvýšila se tak o 4,8 procenta. Reálná mzda se zohledněním inflace stoupla o 4,7 procenta, Výsledek je ale zkreslen dvěma mimořádnými skutečnostmi. Za prvé: skoro nulová inflace mimořádně snižuje rozdíl mezi nominální a reálnou mzdou - růst nominální mzdy (4,8 %) přitom rozhodně není nijak oslnivý. Za druhé: i nominální mzda rostla především díky propouštění pracovníků s nižšími mzdami, což uměle posouvá průměrnou mzdu směrem výše.
  • Spotřeba chleba v Česku přepočtená na osobu v loňském roce meziročně klesla, Češi také snědli méně pšeničného pečiva. Obyvatelé České republiky loni omezili také konzumaci masa, mléka a mléčných výrobků a cukru. Zvýšila se naopak spotřeba trvanlivého pečiva, ovoce a kakaových výrobků. Spotřeba zeleniny a alkoholu zůstala na úrovni roku 2007.
  • Vláda neschválila poslanecký návrh zákona, který má za cíl zrušit listinné akcie na majitele. Uvedl to po schůzi kabinetu premiér Jan Fischer s tím, že vláda k návrhu zaujala neutrální stanovisko. Návrh počítal s tím, že akcie na majitele by existovaly pouze v zaknihované podobě.
  • Ministerstvo financí neakceptovalo návrh České pošty na zvýšení cen za doručení obyčejného a doporučeného psaní od začátku příštího roku. Pošta podala návrh v říjnu a zdůvodňovala jej zavedením datových schránek.
  • Dluhy českých domácností u bank a finančních institucí se během října proti konci předchozího měsíce opět zvýšily, a to o 7,8 miliardy korun na 966,5 miliardy Kč. Meziročně stouply o téměř 113 miliard korun.
  • Průmyslová produkce se v říjnu proti loňskému roku snížila o 7,3 procenta. Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách byly meziročně nižší o 11,6 procenta. Hodnota nových zakázek meziročně klesla o 11,3 procenta, z toho zahraničích o 4,9 procenta. V září průmyslová produkce meziročně klesla podle revidovaných údajů o 11,9 procenta..
  • České dráhy v Praze na Hlavním nádraží slavily výročí pěti let od nasazení rychlovlaků pendolino na české koleje. Podle vedení drah rychlovlaky vykazují ročně půlmiliardovou ztrátu, především kvůli odpisům a dluhům z 90. let. Pendolina měly letos doplnit nové rychlostní lokomotivy, jejich dodávka však má roční zpoždění.
  • Tuzemské banky v souhrnu vykázaly za tři čtvrtletí čistý zisk 40,2 miliardy korun, což je v meziročním srovnání nárůst o necelých devět procent. Většinu zisku přitom vytvořily čtyři velké peněžní ústavy Česká spořitelna, ČSOB, Komerční banka a UniCredit Bank. Celkem v tuzemsku působí 38 bank, z toho 31 ovládaných zahraničním kapitálem.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Povinné ručení - změna pojišťovny

Pokud chcete změnit pojišťovnu, musíte to udělat minimálně 6 týdnů před koncem pojistného období. Jaké jsou vaše zkušenosti, přecházeli jste někdy k jiné pojišťovně?


Posledních 7 dní na našem serveru

  • Na stránkách Finance.cz se můžete pravidelně setkávat s investičními profily společností, které pro vás připravujeme se společností FINANCE Zlín, a.s. Pokud se zajímáte o investování a kapitálové trhy, pak vám mohou tyto informace pomoci při orientaci v investičních příležitostech a rozhodování při jejich výběru. Investiční profily jsou průběžně doplňovány a aktualizovány. Nový aktuální profil se týká SANOFI-AVENTIS S.A.
  • Průměrná mzda se zvyšuje! Potvrzují to statistiky. Pokud vás zajímá průměrná mzda ve vašem sektoru v posledním čtvrtletí a o kolik se váš příjem liší jak od průměrné mzdy celkově, tak i od průměru ve vašem sektoru, využijte naši Kalkulačku průměrné mzdy, která je čerstvě aktualizovaná o data Českého statistiského úřadu za 3. čtvtletí.

 

10 000 Kč za slogan pro Ručení.cz


Chcete 10 000 korun nejen na vánoční dárky? Vymyslete slogan pro náš nový portál Ručení.cz!


Jde nám o krátký (max. 50 znaků), originální text, který nejlépe vystihne podstatu www.prodej.finance.cz/pojisteni/povinne-ruceni, našeho nového projektu určeného ke sjednávání povinného ručení. Své texty posílejte na email michal.ruml@finance.cz.


Soutěž probíhá od 3.12. do 17.12.2009, 18.12. vybereme autora nejlepšího sloganu a bude mu předána slíbená částka 10 000 korun.

 

Anketa

ČR má jeden z časově nejnáročnějších daňových systémů. Naše podniky vyplňováním daňových přiznání a plněním všech daňových předpisů stráví 613 hodin ročně, což nás řadí na 171. místo ze 183 sledovaných zemí. Jaký je váš názor na český daňový systém?


  • Zbytečně mnoho byrokracie a papírování -  77 %
  • Nemám s ním nejmenší problém -  12 %
  • Daně? Nic takového neplatím -  12 % 

Autor článku

Tomáš Skolek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU