ČOI: Někteří podnikatelé porušují zákaz prodeje cigaret z krabičky

07.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. prosince (ČTK) - Někteří trafikanti a restauratéři porušují zákaz prodeje kusových cigaret z krabičky. Zjistila to Česká obchodní inspekce, která v listopadu provedla kontrolní akci zaměřenou na dodržování tohoto nařízení v novinových stáncích a provozovnách veřejného stravování.

Mluvčí ČOI Tomáš Vozáb dnes ČTK sdělil, že inspektoři provedli celkem 54 kontrol. "Prodej kusových cigaret z otevřeného jednotkového balení byl prokázán v osmi případech. V jednom případě byl zjištěn prodej cigaret za cenu nižší, než je stanovena na tabákové nálepce," uvedl Vozáb.

Různé nedostatky ČOI zjistila celkem u 22 prodávajících, kteří například ve svých provozovnách neumístili písemnou informaci o zákazu prodeje alkoholu osobám mladším 18 let, neinformovali spotřebitele o ceně výrobku v nabídce, nevydali správně vyplněný doklad o zakoupení zboží či nedodrželi míru nápojů.

ČOI se 12 prodávajícími zahájí správní řízení. Podnikatelé navíc dostali deset pokut v celkové hodnotě 10.000 korun. "Vzhledem k přetrvávajícímu porušování právních povinností v dané oblasti budou kontroly pokračovat i v následujícím období," podotkla ústřední ředitelka ČOI Jana Příhodová.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK