Spory o cenu tepla v Liberci skončily po dvou letech dohodou

08.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Liberec 8. prosince (ČTK) - Bezmála dva roky trvající spory o ceny tepla v Liberci skončily dnes podpisem dohody o narovnání mezi Teplárnou Liberec a Stavebním bytovým družstvem Sever. Družstvo, které patří ke skupině nespokojených odběratelů centrálního tepla, se zavázalo, že stáhne žalobu na teplárnu. Ta zase vrátí libereckým domácnostem peníze neoprávněně vybrané na zálohách za teplo v roce 2008, podle odhadů deset až 12 milionů korun, což je asi 400 korun na domácnost. ČTK o tom dnes informoval předseda družstva Petr Černý.

"Jsme rádi, že se nám podařilo urovnat dlouhotrvající spor. Přestože má negativní dopady do hospodaření společnosti, souhlasili jsme s tímto krokem, protože ho považujeme především za vstřícný ke svým zákazníkům," řekl ČTK místopředseda představenstva Teplárny Liberec Tomáš Balcar. Teplárna podle něj může díky dohodě provést výslednou kalkulaci roku 2008, a zpětně odběratelům vyúčtovat kolem deseti milionů korun.

Spory o ceny tepla v Liberci začaly počátkem roku 2008. Nejzávažnějším bodem sporu byly dvousložkové ceny, které Teplárna Liberec zavedla loni v lednu, a také výše cen tepla. Loni vzrostly ceny tepla ve srovnání s rokem 2007 o více než 30 procent z 532 korun za gigajoul až na 698 korun, které odběratelé platili od 1. října do konce roku. Nyní platí odběratelé v Liberci za gigajoul v průměru 649 korun a od Nového roku se cena zvýší kvůli zvýšení sazby DPH o šest korun na 655 Kč za gigajoul. Podle Černého je ale stále příliš vysoká.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK