iHNed: MF vypíše výběrové řízení na prodej dluhopisů lidem

10.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. prosince (ČTK) - Ministr financí Eduard Janota se rozhodl vypsat výběrové řízení na firmu, která bude zajišťovat prodej, správu a evidenci státních dluhopisů pro fyzické osoby. Rozhodl se tak poté, co vyšlo najevo, že zakázku má dostat šumperská IT firma ASD Software bez výběrového řízení. Uvedl to dnes server iHNed.cz.

"Ano udělám výběrové řízení. Zadávací dokumentaci jsme poslali třem subjektům - Středisku cenných papírů, burze a firmě ASD Software," řekl Janota. Podle něj se kvůli tomu první emise dluhopisů zdrží. "Je jedno, že to bude později. Chci, aby to bylo transparentní," dodal ministr.

Server píše, že ministerstvo financí mohlo zakázku zadat bez výběrového řízení, což potvrdil i antimonopolní úřad. Ministerstvo se ale nepokusilo snížit cenu oslovením jiných subjektů; stanovilo ji podle zkušeností ze zahraničí. Podle původního plánu měla ASD získat 7,5 procenta z výnosu desetiletých dluhopisů. To by v případě emise za 20 miliard korun a úroku pět procent bylo 75 milionů ročně.

Státní cenné papíry pro drobné klienty mají být jedním z dalších zdrojů jak získat peníze pro státní pokladnu. Státní dluh by přitom letos měl přesáhnout 1,2 bilionu korun. V příštím roce hodlá stát vydat dluhopisy v celkové výši 280 miliard Kč.

Dluhopisy pro občany by MF mohlo spustit už v lednu, uvedl Janota. Budou se prodávat přes internet a Českou poštu. Lidé jako poplatek uhradí deset procent z výnosu, který by měl být kolem pěti procent ročně. Novinkou je, že pošta si k tomu naúčtuje ještě další poplatky, protože těchto deset procent půjde jen ministerstvu na správu a provoz, napsal iHNed.cz.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK