DATA V KOSTCE 3-Maloobchodní tržby v říjnu klesly o 4,7 pct, průmysl o 7,2 pct

14.12.2009 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává další...

...komentáře)

Maloobchodní tržby počítané bez sezonního očištění v říjnu meziročně ubraly 4,7 procenta po poklesu o revidovaných 7,3 procenta v září, oznámil v pondělí Český statistický úřad (ČSÚ).

Průmyslová produkce se za stejný měsíc meziročně snížila o 7,2 procenta, dodal statistický úřad, a mírně tak zlepšil pokles o 7,3 procenta udávaný v dřívějším rychlém odhadu.

Po očištění od vlivu počtu pracovních dní průmyslová výroba klesla o 4,9 procenta.

ZVEŘEJNĚNÉ ÚDAJE ČSÚ MALOOBCHODNÍ TRŽBY  10/09 09/09      10/08 01-10/09 meziroční změna v pct    -4,7 -7,3 (-7,6) -1,5    -4,6

PRO TABULKU KLIKNĚTE NA [ID:nWLA0605] PRŮMYSLOVÁ VÝROBA 10/09 09/09 10/08 01-10/09 meziroční změna v pct -7,2 -11,5(-11,9) -9,7 -15,9 STAVEBNÍ VÝROBA meziroční změna v pct +0,1 +3,4 (+3,6) -3,0 -2,2

PRO TABULKU KLIKNĚTE NA [ID:nWLA0604]

OČEKÁVÁNÍ TRHU

Analytici oslovení Reuters očekávali pokles maloobchodních tržeb o 4,5 procenta <CZ/ECON04>.

Souhrn předpovědí na české makroekonomické ukazatele najdete na <CZ/ECON15>.

NEPŘEHLÉDNĚTE * Maloobchod meziročně klesá již třináctý měsíc v řadě. * Po očištění o sezonní vlivy a počet pracovních dní stouply tržby meziměsíčně reálně o 1,1 procenta. Meziročně se po sezonním očištění snížily o 3,0 procenta, přičemž letošní říjen měl o jeden pracovní den méně než stejný měsíc loňského roku. * Největší podíl na meziročním poklesu tržeb měl stejně jako v předchozích měsících slabší prodej motorových vozidel a nepotravinářského zboží. * Podle nové klasifikace odvětví se do maloobchodu zahrnuje i maloobchodní prodej pohonných hmot, který byl dříve součástí motoristického segmentu. * Průmyslová výroba meziměsíčně stoupla po sezonním očištění včetně pracovních dní o 1,0 procenta. * Na meziročním poklesu průmyslu se nejvíce podílela výroba strojů a zařízení, jež vykázala propad o 25,5 procenta. * Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků si pohoršily o 8,2 procenta, jejich podíl na celkových tržbách v sektoru činil 48,4 procenta. * Průměrný počet zaměstnanců v průmyslu klesl proti loňskému říjnu o 12,1 procenta.

KOMENTÁŘE

PETR DUFEK, ANALYTIK, ČSOB

"Vzhledem k tomu, že první odhad už byl známý, tak nové číslo z průmyslu není překvapením. Ani struktura nepřináší nic nového, protože se dařilo především automobilkám, které si užívaly posledních efektů německého šrotovného."

"Vcelku slibné jsou zakázky ze zahraničí, které klesají meziročně jen o pět procent, nicméně stabilnější oživení zůstává nadále v nedohlednu."

"Poslední měsíce roku byly nejspíše v podobném duchu jako v říjnu, navíc se zcela vyčerpá šrotovné, takže nové impulsy se nedostaví. Jedinou výhodou tak bude pouze nízký statistický základ z předchozího roku, se kterým se porovnávají nová čísla."

JAN VEJMĚLEK, SÉF EKONOMICKÉHO VÝZKUMU, KOMERČNÍ BANKA

"Finální výsledek říjnové průmyslové výroby... se příliš nelišil od již dříve zveřejněného flash odhadu. Ještě příznivější výsledek dostaneme, pokud číslo očistíme o rozdílný vliv pracovních dní."

"Zaznamenaný výsledek je nejlepší od loňského září. Příznivě působí nízká statistická základna - průmysl začal výrazněji ztrácet v loňském čtvrtém čtvrtletí -, oživení však naznačuje i meziměsíční vývoj, kdy byl zaznamenán vzestup o 1,0 procenta. Za tím stojí zejména vliv zahraničního šrotovného, což pomohlo výrobě motorových vozidel."

"Odvětví výroby motorových vozidel však zároveň představuje riziko pro nadcházející měsíce. Peníze na šrotovné v zahraniční již došly, což se mimo jiné promítlo již v německých či francouzských datech, kde průmyslová výroba v říjnu již meziměsíčně klesla. Výrazný útlum výroby fabií již pro první čtvrtletí roku 2010 oznámila i mladoboleslavská Škodovka."

"Za celý rok 2009 odhadujeme pokles průmyslové výroby kolem 13,4 procenta. Pokud zahraniční poptávka v roce 2010 opravdu oživí, mohl by si český průmysl polepšit o 4,4 procenta."

MIROSLAV FRAYER, ANALYTIK, KOMERČNÍ BANKA

"Pozitivní je fakt, že v meziměsíčním srovnání jsme zaznamenali nárůst tržeb v maloobchodě včetně motoristického segmentu o 1,1 procenta - očištěno o sezonní a kalendářní vlivy. Přesto je však velmi brzy hovořit o zlepšujících se vyhlídkách na spotřebitelskou poptávku. Ta ještě nějakou chvíli zůstane velmi slabá."

"Spotřebitelé jsou díky ekonomické recesi, která se projevuje v růstu nezaměstnanosti a v nižším růstu reálných mezd, ve svých výdajích mnohem opatrnější a spíše spoří, aby si vytvořili určitou finanční rezervu."

"Maloobchodníci si letos rozhodně nepolepší. Díky hospodářské recesi domácnosti omezují své výdaje a utrácejí spíše jen za nezbytné statky a nákupy luxusnějších výrobků a služeb odkládají do budoucnosti. Celkově tak pro letošní rok očekáváme pokles maloobchodních tržeb o 4,1 procenta."

"Příliš pozitivní vývoj nemůžeme očekávat ani v příštím roce. Další růst míry nezaměstnanosti zejména v prvním čtvrtletí, minimální růst mezd a nižší ochota bank k poskytování úvěrů bude spotřebitele v nákupech limitovat. Pro příští rok čekáme ještě pokles, a to o 1,1 procenta."

MICHAL BROŽKA, ANALYTIK, RAIFFEISENBANK

"Maloobchod klesá prakticky v souladu s očekáváním trhu o 4,7 procenta, a na vývoj na trhu by tudíž nemělo mít zveřejnění výsledku žádný vliv. Náš pesimističtější odhad většího poklesu se nenaplnil."

"Za celý rok 2009 počítáme s poklesem maloobchodu procent a na rok 2010 čekáme pokles o 2 procenta."

"Rostoucí míra nezaměstnanosti a reálný pokles mezd, se kterým na příští rok počítáme, podrží maloobchodní tržby pravděpodobně v roce 2010 v minusu."

DAVID MAREK, HLAVNÍ EKONOM, PATRIA FINANCE

"Data nepřinesla žádné překvapení, které by měnilo jak pohled finančního trhu, tak centrální banky, která tento týden zasedá, takže by se neměla pohnout koruna ani tržní úrokové sazby.

"Česká ekonomika je z nejhoršího patrně venku, propady průmyslové výroby se zmírňují, nicméně recese zůstává v domácí poptávce, jak singalizují maloobchodní tržby, ostatně na to se dalo usuzovat z vývoje nezaměstnanosti.

"Tento vývoj bude zřejmě pokračovat ještě několik měsíců, oživení by mělo být pomalé, spíše anemické. HDP v příštím roce už sice nebude klesat, ale růst se bude mezi 1 a 2 procenty."

ODKAZY

Podrobná zpráva o vývoji maloobchodu, průmyslu a stavebnictví je dostupná na internetových stránkách ČSÚ na adrese www.czso.cz

SOUVISLOSTI * Maloobchodní tržby 27 zemí Evropské unie v říjnu meziměsíčně vzrostly o 0,3 procenta, meziročně se pak snížily 0,9 procenta.

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK