Počet zaměstnaných se v EU snížil o více než milion lidí

14.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 14. prosince (zpravodaj ČTK) - Počet zaměstnaných v Evropské unii ve třetím čtvrtletí ve srovnáním s předchozím čtvrtletím poklesl o více než jeden milion lidí, tedy o 0,5 procenta. Novináře o tom informoval Eurostat. V eurozóně počet zaměstnaných v mezičtvrtletním srovnání od července do září poklesl o 712.000 osob, tedy o 0,5 procenta.

Pokles míry zaměstnanosti je v podstatě stejný jako ve 2. čtvrtletí letošního roku. Tehdy zaměstnanost v Evropské unii poklesla v mezičtvrtletním srovnání o 0,6 procenta a v eurozóně o 0,5 procenta. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku se míra zaměstnanosti ve 3. čtvrtletí letošního roku propadla o 2,1 procenta v eurozóně a o dvě procenta v evropské sedmadvacítce.

Jediným sektorem hospodářství, kde zaměstnanost ve 3. čtvrtletí rostla, byly takzvané "ostatní služby", kam spadá především veřejná správa, zdravotnictví a vzdělávání. Největší propad naopak zaznamenalo stavebnictví (-2,0 pct v eurozóně, -1,9 pct v EU), průmyslová výroba (-1,7 pct v eurozóně, -1,6 pct v EU) a zemědělství (-1,1 pct v eurozóně a -0,4 v EU).

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK