Boží Dar otevřel v radnici první obecní poštovnu

14.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Boží Dar (Karlovarsko) 14. prosince (ČTK) - V Božím Daru na Karlovarsku byla dnes otevřena první poštovna v Česku, jejíž provoz zajistí město jako smluvní partner České pošty (ČP). Pošta bude součástí turistického informačního centra a nahradí původní, kterou chtěla ČP původně bez náhrady uzavřít jako ztrátovou. Projekt nazvaný Pošta - Partner může řešit situaci, jaká vznikla na Božím Daru i v dalších místech, řekl starosta Jan Horník.

Boží Dar se rozhodl s převzetím části poštovních služeb rozšířit nabídku služeb nejen pro místní obyvatele, ale také návštěvníky města. Proto poštovna našla místo v novém infocentru v prostorách rekonstruované radnice. Za velké plus považuje Horník především fakt, že bude mít otvírací dobu po sedm dní v týdnu od 08:00 do 18:00. Bývalá úřadovna ČP byla k dispozici pouze odpoledne na tři hodiny. "V poštovně budou základní služby kromě peněžních. Kvůli tomu budou muset lidé do Jáchymova," podotkl starosta.

O rozšíření nabídky například o výplatu poštovních poukázek a důchodů nebo o služby Poštovní spořitelny bude ČP uvažovat teprve poté, až vyhodnotí první zkušenosti z provozu božídarské poštovny, uvedla mluvčí ČP Marta Selicharová. Podle generálního ředitele ČP Petra Sedláčka může být příští rok otevřeno asi 60 poboček Partner po vzoru Božího Daru.

"Inspiraci jsme našli v některých zemích Evropské unie, kde se tento model používá. Poštovna může vzniknout jen po dohodě s místní samosprávou," uvedl.

Náklady na vytvoření nové poštovny byly součástí rekonstrukce a přestavby radnice s celkovou částkou kolem 15 milionů korun. Z toho zhruba 11 milionů korun představuje dotace z programu Obnova venkova. Samozřejmostí je třeba bezbariérový přístup nebo připojení na internet. Infocentrum i poštovna mají společné pracoviště. Jeho zaměstnanci tak mohou nejen poskytovat informace o Božím Daru a jeho okolí, ale také přijmout či vydat poštovní zásilku. Mají k tomu potřebné školení, dodal starosta.

Informační centrum s poštovnou se podařilo Božímu Daru otevřít ještě před zahájením zimní sezony, další prostory v radnici ale ožijí patrně až na jaře. V radnici postavené v nejvýše položeném městečku ve střední Evropě v letech 1844 až 1845 ve stylu pozdního klasicismu bude nutné dokončit ještě některé drobnější práce. "Tu chvíli ještě na bývalé celnici, kam jsme se nastěhovali, vydržíme. Prvořadé pro nás bylo, aby začalo sloužit infocentrum a poštovna," konstatoval Horník.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK