Obce v Libereckém kraji se bojí rozšíření polské elektrárny

19.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Liberec 19. prosince (ČTK) - Obce v Libereckém kraji se obávají plánovaného rozšíření polské uhelné elektrárny v Turówě nedaleko česko-polské hranice. Zástupci kraje i postižených obcí proto jednali s ministerstvem životního prostředí o dalším postupu. Chtějí, aby Poláci poskytli o plánovaném rozšíření elektrárny další informace. Pokud na to nepřistoupí, žádají obce i kraj, aby Česká republika podala stížnost na Polsko v rámci Evropké unie. Informuje o tom dnešní liberecká příloha Mladé fronty Dnes (MfD).

Elektrárenská společnost Turów vyrábí 30 procent energie celého Polska, je dominantním zaměstnavatelem Dolnoslezského vojvodství. Elektrárenský gigant nedávno zveřejnil záměr postavit nový blok. "Mají zbourat tři staré bloky a postavit jeden obrovský," uvedla starostka nejvíce postižené české obce Višňová Marie Matušková. Navíc sousední důl, v kterém těží hnědé uhlí pro elektrárnu, mají prohloubit o 80 metrů. "To může ohrozit veškerou podzemní vodu na Frýdlantsku," obává se starosta Frýdlantu Dan Ramzer.

Na výsypkách dolů, těsně u české hranice, navíc Poláci plánují postavit stovku větrných elektráren. "Nejsem odpůrcem větrné energie, ale na tomto místě a v takovém rozsahu to může způsobit změnu klimatu v oblasti," poznamenal starosta Heřmanic a předseda sdružení obcí Mikroregionu Frýdlantsko Vladimír Stříbrný. Turówská elektrárna je jednou z největších na světě, ročně vypouští 13 milionů tun oxidu uhličitého. Největší česká tepelná elektrárna Prunéřov jich vypouští devět milionů a všechna auta na českých silnicích deset milionů za rok.

Turówská elektrárna podle ekologů devastuje krajinu a způsobuje lokální znečištění, které poškozuje zdraví. Způsobuje také kyselé deště, které v minulosti poničily Jizerské hory. Liberecký kraj se chce ve sporu spojit i se sousedními Němci. "Tento problém se jich také týká, doufáme, že na Poláky budou tlačit," řekl deníku liberecký radní pro životní prostředí Jaroslav Podzimek. Vítr však proudí většinou směrem na české obce. "V roce 2002 bylo emisí oxidů dusíku vypouštěných z Turówa o 50 procent více než v celém Libereckém kraji," řekl Podzimek. Navíc podle něj rostou emise oxidu siřičitého. Důvodem znečištění je podle něj nekvalitní hnědé uhlí.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK