V Dukovanech skončila poslední letošní odstávka, trvala 63 dní

21.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dukovany (Třebíčsko) 21. prosince (ČTK) - V jaderné elektrárně Dukovany na Třebíčsku skončila poslední letošní odstávka výrobního bloku. Reaktor bloku číslo čtyři byl mimo provoz 63 dní. Kromě pravidelné obměny části jaderného paliva energetici po několika letech zkontrolovali tlakovou nádobu reaktoru. Prováděla se také obnova části zařízení, která je potřebná pro chystané zvýšení výkonu tohoto bloku na 500 megawattů, sdělil dnes ČTK mluvčí elektrárny Petr Spilka.

"Skončila jedna ze složitějších odstávek v pětadvacetileté historii jaderné elektrárny," uvedl Spilka. Provedeny byly asi tři desítky investičních akcí jako příprava na zvýšení výkonu tohoto bloku v odstávce, která začne přibližně za rok. Výkon Dukovan postupně stoupá od roku 2005. Na konci roku 2012 bude mít celá elektrárna namísto původních 1760 MW instalovaný výkon 2000 MW, jaký má i mladší česká atomová elektrárna v Temelíně. Celý projekt bude stát kolem sedmi miliard korun.

Dukovanské bloky se pravidelně jednou v roce zastavují kvůli výměně části jaderného paliva a kontrole zařízení. Tyto odstávky běžně trvají necelý měsíc. Delší jsou odstávky, při nichž je prováděna prověrka tlakové nádoby reaktoru. Z aktivní zóny totiž musí být napřed vyvezeno všechno palivo do bazénu.

Dukovanská elektrárna je největším tuzemským zdrojem elektřiny. Loni vyrobila rekordních 14,434 terawatthodin (TWh) proudu a své maximum z roku 2006 překonala téměř o tři procenta. Další rekord se ale plánuje až na rok 2011, protože do té doby se kvůli postupné modernizaci zařízení budou některé bloky zastavovat na delší dobu než dříve. Mladší atomová elektrárna v jihočeském Temelíně dodala loni do sítě 12,103 TWh elektřiny.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK