Družstvo Jih se zatím s Madetou na cenách mléka nedohodlo

21.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 21. prosince (ČTK) - Mlékařské a hospodářské družstvo Jih se zatím nedohodlo s mlékárnou Madeta na podmínkách smlouvy o dodávkách mléka v příštím roce, ani na zvýšení cen. Jednání budou pokračovat v lednu. ČTK to po dnešním jednání řekl místopředseda družstva Zdeněk Houška. Družstvo smlouvu platící do března 2010 vypovědělo počátkem prosince, právě kvůli nízkým výkupním cenám. Ty jsou podle Houšky podprůměrné.

Družstvo Madetě dodává na 520.000 litrů mléka denně, což je asi polovina objemu nákupu. "Madeta nám za litr mléka platí 6,22 Kč. Naposledy se cena zvýšila za listopad, a to o 13 haléřů, což je stále dvě až 2,50 Kč pod výrobními náklady," řekl Houška ČTK. Ředitel Madety Milan Teplý tvrdí, že družstvo si do ceny nezapočítává paušální bonus 15 haléřů na litr mléka. Na bonus je ale podle Houšky zvláštní smlouva "postavená na objemu dodávek mléka nad 500.000 litrů denně, čili to s tím nemá vůbec nic společného," míní.

Družstvo, jež zbytek mléka dodává do klatovské mlékárny a vyváží do Německa, má na vyjednávání s Madetou další tři měsíce. O mléko mají podle Houšky zájem další odběratelé z různých zemí Evropy, jejichž vyjednávači družstvo kontaktovali. "Pokusíme se domluvit doma, ohrožení jsou teď především zpracovatelé a české výrobky na českém trhu," míní.

Produkci mléka v příštím roce družstvo Jih sníží ze současných asi 950.000 litrů denně o pět až deset procent, protože několik subjektů skončilo a další jsou před likvidací v příštím roce, uzavřel Houška.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK