Odboráři ArcelorMittal Ostrava chtějí i přes krizi navýšit mzdy

21.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 21. prosince (ČTK) - Odboráři největší tuzemské hutní firmy ArcelorMittal Ostrava (AMO) i přes ekonomickou krizi požadují v příštím roce navýšení mezd. Zdůvodňují to dobrými hospodářskými výsledky společnosti v minulých letech. Odbory Třineckých železáren zatím nesdělily, jestli budou trvat na zvýšení platů. Rozhodnou se podle hospodářského výsledku firmy. Vedení firmy zvedat mzdy neplánuje. ČTK to dnes řekli zástupci firem a odborů.

V ArcelorMittal Ostrava se zatím vedení firmy dohodlo s odbory na prodloužení stávající kolektivní smlouvy do března příštího roku, které nezahrnuje zvýšení platů. V kolektivním vyjednávání o nové smlouvě budou ve firmě pokračovat v lednu. "Samozřejmě trváme na nárůstu mezd v příštím roce, protože v letošním lidé pobírali nižší mzdu než v roce loňském," uvedl předseda rady odborů AMO Vítězslav Prak.

Podle něj je dopad světové hospodářské krize na firmu velký, společnost má za sebou za poslední léta jedno z nejhorších období. Proto se požadavek na procentní nárůst platů bude odvíjet od dalších věcí, dodal s tím, že letos firma propustila přes 1000 lidí a přesto šly mzdy dolů. "Jsme firma, která má na účtech desítky miliard korun, jak na provozním, tak na účtech, kde se shromažďuje zisk," podotkl zástupce odborů. Pokud podle něj vedení na požadavek nepřistoupí, zřejmě novou kolektivní smlouvu nepodepíší. "Určitě trváme na nárůstu mezd," potvrdil.

Mluvčí firmy Věra Breiová nechtěla požadavky odborů kvůli pokračujícímu vyjednávání komentovat. Pokud by se na navýšení mezd obě strany v příštím roce nakonec dohodly, platilo by zpětně od 1. ledna a firma by ho lidem doplatila.

Odbory Třineckých železáren chtějí uzavřít kolektivní smlouvu ještě do konce roku. "Neuvažujeme o nějakém odkladu, směřujeme to tak, abychom uzavřeli kolektivní smlouvu do konce roku, aby začala platit od Nového roku. Pevně věříme, že se dohodneme," řekl ČTK předseda odborů Třineckých železáren František Ligocki.

Ten zatím nechce možný požadavek na zvýšení mezd komentovat. Bude to souviset se skutečným výsledkem hospodaření v letošním roce, uvedl Ligocki. Ve firmě letos končí obecná část kolektivní smlouvy, které je vždy platná na tři roky. "Teď je potřeba dopilovat jednotlivé přílohy, na tom se nyní pracuje. Věřím, že koncem příštího týdne budeme schopni být konkrétnější," uvedl Ligocki.

Podle mluvčí Třineckých železáren Dušany Chrenekové ke zvýšení mezd ve firmě v příštím roce nedojde. "Pro nás bude prvořadé udržet zaměstnanost, nechceme nikoho propouštět, proto navyšovat mzdy od ledna určitě nebudeme," řekla ČTK.

ArcelorMittal Ostrava zaměstnává téměř 6000 lidí. Kvůli hospodářské krizi opustilo firmu 1200 pracovníků. Loni byla průměrná mzda ve firmě 29.817 korun. Firma loni v účetním období od dubna do prosince vykázala zisk 4,9 miliardy korun. Na účtu nerozděleného zisku z minulých let měla podle údajů z červnové valné hromady přes 38 miliard korun.

Třinecké železárny se v letošním prvním pololetí propadly do ztráty 169,3 milionu korun. Loni firma hospodařila se ziskem 1,2 miliardy korun. V současné době zaměstnává přes 5000 lidí. Průměrná mzda v polovině letošního roku činila 27.400 Kč.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK