Americké akcie dopoledne zpevňovaly, pomohly zdravotnické služby

21.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 21. prosince (ČTK) - Ceny amerických akcií se v průběhu dopolední části obchodování zvyšovaly a největší zájem byl o poskytovatele zdravotní péče. Celkové náladě na trhu ale pomohlo i lepší doporučení k akciím dvou firem, které tvoří bázi klíčového Dow Jonesova indexu. Objemy obchodů už jsou ale kvůli vánočním svátkům slabší.

Ve 12:00 EST (18:00 SEČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 10.452 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval růst o 1,2 procenta. Širší index S&P 500 si připsal 1,4 procenta na 1117 bodů, index Nasdaq Composite si k dobru připsal také asi 1,4 procenta a dostal se na 2241 bodů.

Americký Senát dnes schválil návrh reformy zdravotní péče, kterou prosazuje administrativa prezidenta Baracka Obamy. Návrh tak patrně prošel nejtěžší zkouškou a předpokládá se, že se jej podaří uvést do praxe.

Díky hlasování asi o 3,8 procenta zpevnil index Morgan Stanley Health Payor, který sleduje akcie firem v tomto odvětví. Například akcie pojišťovny Aetna si připsaly skoro šestiprocentní zisk.

"Je to růst z úlevy, protože v návrhu nejsou některé diskutabilní návrhy," poznamenal analytik společnosti Jefferies & Co Craig Peckham. Upozornil však, že ještě bude nutné sladit senátní verzi s návrhem, který prosazuje sněmovna.

Dow Jonesův index nejvíce podpořil růst akcií společnosti Alcoa, které těžily z nákupního doporučení od banky Morgan Stanley. Podobně zpevňovaly akcie Intelu, k nimž nákupní doporučení zlepšili analytici společnosti Barclays.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK