Vláda schválila návrh zákona o obecních daních

23.09.1999 | ,
DANĚ


Vláda včera schválila návrh zákona o obecních daních. Materiál zavádí daně namísto dosud existujících poplatků i daně nové. "Výběr daní i stanovení konkrétní výše sazeb bude v kompetenci obcí," řekl mluvčí vlády Libor Rouček na včerejší tiskové konferenci po zasedání vlády.

Materiál byl doplněn na návrh ministerstva životního prostředí o daň z odpadu, řekl ministr financí Pavel Mertlík. Nově je zavedena daň infrastrukturní, daň z reklamy a daň z nevýherních automatů.

Do obecních daní spadají například i daň za lázeňský a rekreační pobyt, daň ze psa, daň z poskytování ubytování, ze vstupného nebo daň ze zvláštního způsobu užívání veřejných prostranství. Návrh zákona o obecních daní souvisí s reformou státní správy.

Vláda včera rovněž schválila návrh zákona před dovozem subvencovaných výrobků. Cílem návrhu je zejména implementovat závazky dohody o subvencích a vyrovnávacích opatřeních, ke kterým se ČR zavázala vstupem do Světové obchodní organizace (WTO), řekl ČTK Rouček.

Zákon by měl dále stanovit postup, který by chránil domácí výrobce a vývozce před negativními účinky subvencí poskytovanými druhými státy při dovozu výrobků na český trh a legislativně upravit nápravná opatření a postup při rozhodování a ukládání vyrovnávacích cel k ochraně proti subvencím způsobujícím újmu domácím výrobcům nebo vývozcům.

Zdroj: ČTK

Autor článku

Články ze sekce: DANĚ