Kde vzít peníze a nekrást?

25.10.2002 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Vánoce nám už pomalu klepou na dveře. Čeká nás lítání po obchodech a shánění dárků pro všechny blízké človíčky. Třeba taková nová televize, to by byl bezva dárek pro manželku, synovi koupit počítač a co teprve lyže nebo snowboard ….

Tuto každoroční vánoční hysterii  jistě všichni dobře známe. Jenže penízky z peněženky se najednou rozkutálely nevidno kam. Z rozčarování nad cenami vysněných dárků pak kupujeme něco úplně jiného, než jsme původně chtěli. Kde tedy vzít peníze na nákup dražších věcí a přitom nekrást?

Nepůjčujte si už na vánoční dárky od příbuzných! Dobrým řešením, pro toho, kdo má, nejen před vánocemi, hlouběji do kapsy jsou spotřebitelské úvěry. Můžete je využít k nákupu elektroniky, vybavení domácnosti, prakticky veškerého spotřebního zboží a dokonce i k financování nákupu či rekonstrukce nemovitostí.

Banky většinou samy nabízejí několik úvěrových produktů na pokrytí všech požadavků klientů, tzn. že poskytují úvěr, u kterého požadují doložení použití úvěru - jedná se tedy o účelové úvěry. Jejich protikladem jsou potom neúčelové úvěry, které může klient využít k libovolnému účelu a nemusí dokládat bance použití půjčených peněz. Banka tyto peníze vyplatí klientovi buď v hotovosti, nebo je bezhotovostně převede na klientem určený účet.

Je však všeobecně známo, že vyřizování bankovního spotřebitelského úvěru je pomalejší a poněkud náročnější. Již při samotném podávání žádosti o úvěr se musí klient vyzbrojit trpělivostí, neboť to vyžaduje velké papírování. Každá banka požaduje, aby jí klient dodal potvrzení o výši příjmu od zaměstnavatele. Podnikatel pak předkládá daňová přiznání zpravidla za poslední dva roky.

Některé úvěry jsou automaticky poskytovány bez zajištění, u některých banka stanovuje výši, do které není třeba zajištění. Většinou ale záleží na individuálním posouzení každého jednotlivého klienta bankou. Na většinu úvěrů však banky zajištění vyžadují, hlavně pokud se jedná o vyšší částky. Druhy zajištění mohou být různé. Většinou se volí zajištění třetí osobou, tzv. ručení (ručitelský závazek). Další formou zajištění úvěrů může být zástavní právo a to k movitým i nemovitým věcem, příp. cenným papírům. Někdy též banky požadují doplňkové zajištění v podobě uzavření životní pojistky klientem, či pojištění úvěru. Platí zde tedy přímá úměra - čím větší úvěr, tím větší má banka nároky.

Potom již stačí jen čekat na výsledek posouzení žádosti o úvěr. Banka na základě předložených podkladů testuje bonitu a úvěrovou kapacitu žadatele. Celá procedura však může trvat několik hodin až dní.

Výše poskytovaných spotřebitelských úvěrů je u jednotlivých bank a typů úvěrů různá. Minimální výše  se zpravidla pohybuje mezi 20 až 100 tisíci Kč. Maximální výše úvěru záleží na jeho charakteru a solventnosti klienta.

Kromě spotřebitelského úvěru je možné zvolit i jiné alternativní způsoby řešení. Při rozhodování hraje největší roli cena věci, kterou chceme koupit. Nejjednodušším řešením pro levnější zboží bývá kontokorent nebo kreditní karta. Pro zboží zhruba do dvaceti tisíc se hodí využít splátkových společností. Výhodou splátkových společností jsou speciální akce připravované ve spolupráci s obchodními řetězci. Při těchto akcích můžete nakoupit spotřební zboží za výhodné ceny. Obchody nabízí slevy na vybrané druhy zboží a splátková společnost poskytne slevu či výhodnější podmínky na financování tohoto výrobku. Vysněný dárek tak můžete získat třeba s odložením splátek nebo za nulový úrok.

Autor článku

Renata Pražáková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ