Evropské akcie stoupají na čerstvé 14měs maximum

23.12.2009 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


LONDÝEvropské akcie ve středu během poslední řádné seance před vánočními svátky vystoupaly na čerstvé 14měsíční maximum, taženy vzhůru především...

...bankovním a energetickým sektorem.

Index evropských blue chips FTSEurofirst 300 <.FTEU3> v 11:35 rostl o 0,6 procenta na 1041,50 bodu, nejvyšší úroveň od začátku října 2008.

Hlavní evropský index tak vystoupal již o 61 procent z historického březnového dna, když se několik předních ekonomik světa vymanilo z recese.

Nejvíce body indexu přispěl bankovní sektor.

BBVA <BBVA.MC>, Barclays <BARC.L>, HSBC <HSBA.L> a Société Générale <SOGN.PA> posilovaly o 1,0 až 1,7 procenta.

"Probíhá určité aranžování portfolií," uvedl Justin Urquhart Stewart, ředitel Seven Investment Management. "Někteří manažeři portfolií se snaží docílit toho, aby měli pro konec roku dobré akciové pozice."

"Na trhu je ještě pořád určitá tažná síla a ta se může přenést do nového roku. Ale čím dále se takhle dostaneme, tím větší bude potom korekce. Trhy nerostou rovnoměrnou křivkou."

Energetické společnosti rozšiřovaly zisky z posledních dnů, když ceny ropy <CLc1> přidávaly 0,4 procenta na 74,71 dolaru za barel po údajích Amerického ropného institutu, jež ukázaly pokles zásob. Zisky nicméně omezoval silný dolar.

Firmy Total <TOTF.PA>, BP <BP.L> a Royal Dutch Shell <RDSa.L> rostly o 0,7 až 1,2 procenta.

Akcie důlních firem jako BHP Billiton <BLT.L>, Kazakhmys <KAZ.L>, Rio Tinto <RIO.L>, Vedanta <VED.L> si také připisovaly zisky díky vyšším cenám mědi a dalších kovů.

[N/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK