Akcie v Evropě i v USA asi dál porostou, ale s korekcemi

29.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 29. prosince (ČTK) - Akciové trhy v západní Evropě a ve Spojených státech končí letošní rok se solidními zisky a podle většiny analytiků budou v růstu pokračovat i příští rok. Západní Evropu ale možná ještě v prvním pololetí 2010 nemine výraznější korekce, vývoj amerických akcií zase do značné míry ovlivní slábnoucí dolar.

Hlavní panevropský index FTSEurofirst 300 si od začátku roku připsal zhruba 25 procent, většinu zisků ale nasbíral až od poloviny března. Trhy totiž v prvním čtvrtletí výrazně klesly, zatímco od březnového dna index vzrostl asi o 60 procent.

Na větší zranitelnost akciového trhu v západní Evropě upozorňují techničtí analytici, kteří výhled trhu odvozují od vzorce chování indexů v minulosti. Zatímco od letošního března indexy s menšími výkyvy směřovaly vytrvale vzhůru, příští rok bude zřejmě naprosto odlišný.

"Na rok 2010 to vypadá docela konstruktivně, myslím ale, že příští rok nebude takový jako ten letošní. Dočkáme se velmi výrazné korekce, a to zřejmě v prvním pololetí 2010," předpokládá technický analytik společnosti Barclays Capital Phil Roberts, jehož citovala agentura Reuters.

Obdobné výsledky jako hlavní panevropský index mají také indexy akciových trhů v jednotlivých zemích západní Evropy. Britský FTSE 100, německý DAX i francouzský CAC 40 od březnového minima zpevnily o 57 až 64 procent.

"Indexy letos výrazně zpevnily a je to víc než jen vzestup v rámci medvědího trhu. Další růst ale bude v první polovině roku omezen. Riziko prudkého zvratu je v roce 2010 mnohem větší a z vrcholu bychom se docela snadno mohli dočkat pádu o 20 až 25 procent," podotkl šéf technické analýzy ve společnosti UBS Investment Bank Michael Riesner.

Vývoj ve Spojených státech byl v letošním roce obdobný, hlavní index S&P 500 letos vykazuje nárůst také asi o 25 procent, zatímco od březnového dna už zpevnil asi o 67 procent. Na další vývoj bude mít podle analytiků nezanedbatelný vliv vývoj kurzu dolaru, který není jednoznačný.

Analytici nevylučují, že dolar může začátkem příštího roku navázat na růst z posledních týdnů a ještě zpevnit. Pravděpodobnější je ale podle nich scénář, kdy růst dolaru ustane a měna se vrátí k poklesu. Mezi hlavní důvody analytici řadí hlavně vysoké zadlužení Spojených států, které si vyžádá další korekci kurzu dolaru vůči hlavním světovým měnám.

"V dlouhodobém výhledu je dolar pořád ještě uprostřed mnohaletého poklesu a já si myslím, že rok 2010 uzavřeme na nižších úrovních, než jsme teď," nastínila analytička společnosti Scotia Capital Camilla Suttonová. V nejbližší době ale podle ní budou v popředí problémy, s nimiž se potýká Řecko a další země eurozóny, takže dolar by hlavně vůči euru ještě mohl nějaký čas v růstu pokračovat.

Letošní rok bude pro americké akcie prvním ziskovým rokem po dvou letech. Akcie těží z postupného zlepšování stavu ekonomiky a k celkovému zlepšení nálady mezi investory přispěl i fakt, že akcie od března nezaznamenaly žádný dramatický propad, jen několik relativně mírných korekcí.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK