Nová Čína spustí od ledna televizní vysílání pro Asii a Evropu

31.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 31. prosince (ČTK) - Největší čínská mediální agentura Nová Čína spustí od ledna televizní zpravodajskou síť pro Asii a několik evropských zemí. China Xinhua News Network Corp (CNC) bude od 1. ledna vysílat po celý den televizní programy v čínštině včetně zpravodajských úseků a přehledů. Komunistická vláda Číny tak chce rozšířit svůj mediální vliv do zahraničí, napsala dnes agentura AP.

"Spuštění CNC je pro Novou Čínu důležitým krokem pro rozšíření ekonomických sektorů agentury," uvedl její prezident Li Cchung-ťün. CNC zároveň spustí ekonomický kanál CNC Finance and Business. Není ale jasné, které země budou kanál moci přijímat.

V angličtině chce CNC World News začít vysílat od července. Nová Čína dodala, že později přijdou ještě francouzština, španělština, portugalština, arabština a ruština.

V plánech Číny jsou výdaje v miliardách dolarů, aby zlepšila vnímání státních médií za hranicemi země. Vedle Nové Číny budou expandovat státní televizní společnost China Central Television i deník čínské komunistické strany People's Daily.

Čínským úřadům se často nelíbí, jak se o dění v zemi vyjadřují zahraniční média a obviňují je ze zaujatého postoje a orientace na negativní zprávy, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK