MF dnes zveřejní výsledky rozpočtu za rok 2009 -------------------- --------------------

04.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. ledna (ČTK) - Ministerstvo financí (MF) dnes zveřejní konečný výsledek státního rozpočtu za rok 2009. Premiér Jan Fischer v neděli řekl, že k 30. prosinci činil schodek rozpočtu podle předběžných údajů MF 195 miliard korun.

Ve schváleném loňském rozpočtu, který připravila minulá vláda Mirka Topolánka (ODS), se počítalo se schodkem asi 38,1 miliardy korun. Poslanci jej ale v listopadu navýšili zhruba na 52,2 miliardy korun, aby stát měl dostatek peněz na výplatu důchodů.

Bylo ale jasné, že hospodaření státu skončí kvůli hospodářské krizi s ještě vyšším deficitem. MF očekávalo, že bude kolem 165 miliard korun. Levicoví politici hovořili o schodku kolem 200 miliard Kč.

Rozpočet na rok 2010 předpokládá schodek asi 163 miliard korun. Poslanci ale na návrh levice udělali v hospodářském plánu přesuny asi za 12 miliard: přidali na přímé platby zemědělců, na platy státních zaměstnanců včetně učitelů a na sociální služby. Sněmovna bude ale jednat už v tomto měsíci o dalších návrzích, který by schodek zvýšily.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK