Prodej automobilky General Motors v Číně loni stoupl o 67 procent

04.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Šanghaj 4. ledna (ČTK) - Prodej americké automobilky General Motors a jejích společných podniků v Číně v loňském roce vyskočil o 67 procent na 1,83 milionu vozů. Podíl automobilky na trhu stoupl podle předběžných údajů na 13,4 procenta ze 12,1 procenta na konci roku 2008. Zákazníky do autosalonů přilákaly hlavně vládní pobídky k prodeji aut. Uvedla to automobilka v dnešním prohlášení.

Firma Shanghai GM, která je společným podnikem GM s místní firmou SAIC Motor, prodala loni 727.620 vozů, což představuje meziroční nárůst o 63,3 procenta. Prodej podniku na výrobu komerčních vozů SAIC-GM-Wuling vzrostl o 63,9 procenta na 1,06 milionu. Společný podnik FAW-GM Light Duty Commercial Vehicle, který byl založen v srpnu, prodal do konce roku celkem 34.510 lehkých nákladních vozů a dodávek.

V loňském roce GM zahájil v Číně prodej několika nových modelů, včetně Buick LaCROSSE a Regal, které si získaly oblibu hlavně mezi podnikatelskou elitou. V letech 2009 až 2014 plánuje GM uvést na trh v Číně 30 nových nebo vylepšených modelů a v letošním roce očekává ještě silnější růst prodeje než loni.

GM se stejně jako další přední světové automobilky snaží expandovat na čínském trhu a vyrovnat tak propad poptávky v dalších částech světa. Prodej aut v Číně překonal prodej aut v USA v devíti z posledních 11 měsíců. Údaje za prosinec nejsou zatím ještě známé.

Čínská vláda loni v lednu představila plán na podporu automobilového sektoru, který zahrnuje snížení daní a subvence pro motoristy. Podpora pomohla hlavně místním výrobcům menších aut, avšak zvýšení prodeje zaznamenali i zahraniční producenti, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK