Japonské akcie začaly rok výstupem nejvýše za 15 měsíců

04.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 4. ledna (ČTK) - Japonské akcie první obchodní den roku stouply na 15měsíční maximum. Vzhůru je nesly především akcie vývozců, které využily slabšího kurzu jenu. Debut nového obchodního systému, od něhož si největší asijská burza slibuje oživení obchodů i pověsti, proběhl hladce.

Hlavní tokijský index Nikkei posílil v závěru o jedno procento na 10.654,79 bodu, nejvýše od 3. října 2008. Za celý loňský rok posílil o 19 procent po předloňském propadu o 42 procent.

Dnes rostly hlavně akcie vývozců jako Kyocera, které podpořil slabší kurz jenu. Dolar vůči jenu vystoupil nejvýše za čtyři měsíce. Akcie Japan Airlines vyskočily o 31 procent v reakci na zprávy v médiích, podle nichž státní rozvojová banka podpoří ztrátového přepravce rozšířením úvěrové linky.

Dnes tokijská burza začala obchodovat prostřednictvím nového systému Arrowhead, který dokáže zpracovávat obchody 600krát rychleji než starý systém. Tokijská burza se tak rychlostí obchodování dostává na úroveň New Yorku nebo Londýna a měla by se zbavit častých poruch, které ji výrazně poškozovaly. Minulý měsíc například musela burza zaplatit odškodné 120,5 milionu dolarů (2,2 miliardy Kč) makléřské fimě Mizuho Securities za zmařený obchod z roku 2005.

Kurz dolaru dnes nakonec sestoupil ze čtyřměsíčního maxima k jenu, proti jiným hlavním měnám však posílil. Investory vůči americké měně příznivě naladily údaje z konce minulého týdne o poklesu počtu nových nezaměstnaných v USA a nyní se zaměřují na další významné americké statistiky v čele s páteční měsíční zprávou o trhu práce.

Dolar k jenu z úrovně 93,15 JPY na konci minulého týdne sestoupil zpět ke 92,80 JPY. Dolarový index vůči koši šesti měn stoupl o 0,2 procenta na 78,023 bodu a k euru americká měna posílila stejným tempem na 1,4297 USD.

hp dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK