Novartis koupí od Nestlé většinu v Alconu za 28,1 miliardy dolarů

04.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Curych 4. ledna (ČTK) - Švýcarská farmaceutická společnost Novartis se dohodla s potravinářským koncernem Nestlé na koupi většinového podílu ve firmě z oboru péče o zrak Alcon. Novartis dnes sdělil, že za 52 procent akcií, jimiž zvýší svůj podíl v Alconu na 77 procent, zaplatí 28,1 miliardy dolarů (zhruba 519 miliard Kč).

Dnešní sdělení znamená realizaci druhé fáze celé transakce. Na jaře 2008 se Novartis s Nestlé dohodla na koupi čtvrtinového podílu na Alconu za 11 miliard dolarů a získala opci na koupi zbývajícího dvaapadesátiprocentního podílu za 28 miliard dolarů. Opce mohla být využita od ledna 2010 do července 2011.

Alcon vyrábí například oční léky, roztoky na kontaktní čočky a zařízení pro oční ordinace. Jeho tržby se pohybují kolem šesti miliard dolarů.

Novartis se až donedávna zabýval především léky na předpis, u nich se však nyní potýká se ztrátami patentových práv a rostoucí konkurenci ze strany generických přípravků. Snaží se proto rozšířit své aktivity na méně tradiční oblasti a po expanzi na trhu generik se zajímá o trh spotřebních zdravotních produktů, očkovací látky nebo oční péči. Podobným směrem jdou i další farmaceutičtí giganti jako GlaxoSmithKline nebo Sanofi-Aventis, které rovněž čeká zánik patentové ochrany na řadu významných léků.

Nestlé hodlá část příjmů z prodeje Alconu použít na rozšíření programu zpětného odkupu akcií. Analytici se však domnívají, že skupina většinu peněz použije na akvizice a nejhorečnější spekulace se týkají jejího možného vstupu do souboje o britského výrobce čokoládových produktů Cadbury s americkou Kraft Foods.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK