Náměstek MF: Schodek rozpočtu za rok 2009 činí 192,5 mld. Kč -------------------- --------------------

04.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. ledna (ČTK) - Schodek státního rozpočtu za rok 2009 činí 192,5 miliardy korun. Rádiu Česko dnes částku upřesnil náměstek ministra financí Bohdan Hejduk. Premiér Jan Fischer v neděli předběžně hovořil o schodku 195 miliard Kč.

Vysoký schodek je podle Hejduka ovlivněn hlavně příjmovou stránkou rozpočtu. "V loňském roce došlo k masivním výpadkům výběru daní a pojistného na sociální zabezpečení. Příjmová strana byla podstatně ovlivněna krizí a protikrizovými opatřeními," řekl Rádiu Česko Hejduk. Výdaje státu se podle něj podařilo udržet "víceméně v rámci schváleného, respektive upraveného rozpočtu".

Ve schváleném loňském rozpočtu, který připravila minulá vláda Mirka Topolánka (ODS), se počítalo se schodkem asi 38,1 miliardy korun. Poslanci jej ale v listopadu navýšili zhruba na 52,2 miliardy korun, aby stát měl dostatek peněz na výplatu důchodů.

Bylo ale jasné, že hospodaření státu skončí kvůli hospodářské krizi s ještě vyšším deficitem. MF očekávalo, že bude kolem 165 miliard korun. Levicoví politici hovořili o schodku kolem 200 miliard Kč.

Rozpočet na rok 2010 předpokládá schodek asi 163 miliard korun. Poslanci ale na návrh levice udělali v hospodářském plánu přesuny asi za 12 miliard: přidali na přímé platby zemědělců, na platy státních zaměstnanců včetně učitelů a na sociální služby. Sněmovna bude ale jednat už v tomto měsíci o dalších návrzích, který by schodek zvýšily.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK