Slovenští dopravci protestují proti mýtnému, mají prý podporu

04.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 4. ledna (ČTK) - Malí a střední nákladní dopravci na Slovensku začali dnes ráno na zhruba stovce čerpacích stanic v zemi protestovat proti mýtnému. Jejich zástupci sbírají podpisy na petiční listiny, kde požadují pozastavení provozu mýtného, snížení spotřební daně na paliva, označení všech zpoplatněných úseků dopravními značkami a snížení daně z motorových vozidel. Motoristé podle organizátorů protestu nespokojené dopravce podporují.

"Akce probíhá v klidu a bez problémů, petiční listiny se podepisují," řekl ČTK jeden z koordinátorů protestu Rudolf Páleš. V horním Ponitří a v části Pováží jsou podle něj obsazeny všechny hlavní stanice a podařilo se sebrat už desítky podpisů. "Ti, které naši aktivisti a sympatizanti oslovují, tak ti to bez problémů okamžitě podepisují," dodal další zástupce dopravců Jaroslav Polaček.

Část čerpacích stanic museli dopravci po výzvě majitelů pump opustit, řekl Polaček. Následně se protestující přesunuli na jiné benzinky, dodal.

Dopravci tvrdí, že systém mýtného, který Slovensko zavedlo od začátku roku, nefunguje dobře. Poukazují mimo jiné na problémy s dobíjením palubních jednotek palivovými kartami. Na další nedostatky je upozornili kolegové z České republiky, kteří dodali aritmetické propočty. "Dopravci hlavně z České republiky nám hlásili, že když si pomocí internetové stránky elektronického mýtného v rámci kalkulačky spočítali, kolik budou platit, tak zjistili, že ta čísla jsou zcela nepřesná," dodal Polaček.

S mýtným jsou nespokojeni dopravci sdružení v nové Unii autodopravců Slovenska. Firmy tvrdí, že výběr mýta je nepřipravený a přinesl jim dodatečné náklady, které mohou vést k jejich krachu. Větší společnosti ze sdružení silničních dopravců Česmad Slovakia naopak mýtné nekritizují.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK