Ceny ropy kvůli Bělorusku a zimě v USA vystoupila na 81 dolarů

04.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 4. ledna (ČTK) - Světové ceny ropy začaly nový rok silným růstem a americká ropa se dnes vyhoupla na nové maximum za více než dva měsíce nad 81 dolarů za barel. Trhu s ropou pomáhá ropný spor Ruska s Běloruskem a chladné počasí ve Spojených státech. Americká lehká ropa kolem 11.00 SEČ posílila o více než jeden a půl dolaru na 80,99 dolaru za barel a vyšplhala se až na 81,16 USD, nejvýše od 26. října.

Za celý loňský rok její cena po prudkém předloňském propadu stoupla o 78 procent a zaznamenala nejvyšší přírůstek od roku 1999. Je však stále jen mírně nad polovinou loňského červencového maxima 147,27 dolaru.

Rusko a Bělorusko vedou zatím neúspěšná jednání o podmínkách dodávek ropy na letošní rok. V neděli se objevily nepotvrzené zprávy, podle nichž Rusko zastavilo dodávky ropy do dvou běloruských rafinerií. To vzbudilo obavy z toho, že by se mohl opakovat výapdek dodávek ruské ropy do Evropy z doby před třemi lety. Dnes běloruská státní ropná společnost uvedla, že ruská ropa protéká ropovodem Družba normálně.

"Otázka ruských dodávek Bělorusku nemá sice v tuto chvíli na trh velký vliv, je to však nepohodlná připomínka toho, že spor může vybuchnout a narušit dodávky do Evropy," řekl agentuře Reuters komoditní manažer japonské firmy Newedge Ken Hasegawa.

Ropu nadále podporuje pokračující mrazivé počasí ve Spojených státech a předpovědi, že přetrvá i tento týden. Mráz v Americe zde zvyšuje poptávku po surovinách k topení, zejména po topném oleji, jehož se nejvíce na světě spotřebovává v severovýchodní části USA.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů) v 11:02 SEČ: BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent únor 79,63 77,93 New York - Nymex WTI únor 80,99 79,36

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK