Prodej aut ve Španělsku se loni propadl o 18 procent

04.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 4. ledna (ČTK) - Prodej osobních automobilů ve Španělsku se v loňském roce propadl o 18 procent na 952.772 vozů kvůli slabé poptávce v prvním pololetí. Oznámila to dnes automobilová asociace ANFAC. V samotném prosinci však prodej meziročně stoupl o čtvrtinu díky protikrizovým opatřením španělské vlády. S podobným tempem růstu počítá ANFAC i v první polovině letošního roku.

V červenci však podle asociace poptávku po automobilech zasáhne zvýšení daně z přidané hodnoty na 18 procent ze současných 16 procent. V důsledku toho by měl prodej v celém letošním roce zůstat zhruba na loňské úrovni, napsala agentura Reuters.

"Předběžné odhady naznačují, že druhá polovina letošního roku bude horší než první po zvýšení HDP o dva procentní body a kvůli nadále komplikovanému ekonomickému prostředí," uvedla asociace.

Španělská vláda začala loni v květnu poskytovat kupcům nových automobilů dotaci 2000 eur (téměř 53.000 Kč). Tento krok byl doplňkem programu na výměnu starých automobilů za novější modely s nižší spotřebou, na který vláda vyčlenila 700 milionů eur (přes 18 miliard Kč).

Celosvětovou poptávku po automobilech zasáhla finanční krize, která vedla ke zpomalení ekonomiky, obtížnějšímu přístupu k úvěrům a poklesu spotřebitelské důvěry i výdajů.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK