Spyker do čtvrtka předloží konečnou nabídku na automobilku Saab

04.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Amsterdam 4. ledna (ČTK) - Nizozemský výrobce luxusních vozů Spyker Cars do čtvrtka předloží americké automobilce General Motors konečnou nabídku na převzetí její ztrátové švédské divize Saab. Agentuře Reuters to dnes řekl generální ředitel Spykeru Victor Muller.

"Dostali jsme čas na konečnou nabídku. Nic nebylo zamítnuto," uvedl Muller. Dodal, že Spyker nyní na konečné nabídce pracuje a předloží ji do nového konečného termínu, jenž vyprší ve čtvrtek.

Automobilka Saab již minulou středu uvedla, že GM o týden prodloužila dřívější konečný termín pro předložení nabídek, jenž měl vypršet 31. prosince. Dodala, že existuje několik potenciálních zájemců, ale s výjimkou Spykeru je odmítla jmenovat.

GM původně plánovala prodat Saab švédskému výrobci luxusních vozů Koenigsegg, ten ale od dohody odstoupil. GM pak jednala o prodeji divize se Spykerem, také tato jednání však zkrachovala a GM uvedla, že činnost Saabu postupně ukončí. Spyker nicméně před Vánocemi předložil nový návrh, k němuž se GM ještě oficiálně nevyjádřila.

Švédský list Dagens Industri dnes uvedl, že Spyker svou nabídku na převzetí Saabu opět upraví, aby zohlednil kritiku současného návrhu ze strany GM.

Saab vyrábí automobily od roku 1949 a součástí GM je od roku 1989, od té doby je však téměř nepřetržitě ztrátová. Firma zaměstnává zhruba 3400 lidí a má asi 1100 dealerů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK