NS nařídil nové projednání sporu Čepra a Tukového průmyslu o dluh

04.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 4. ledna (ČTK) - Nejvyšší soud (NS) vrátil Městskému soudu v Praze vleklou a složitou při mezi státní společností Čepro a firmou Tukový průmysl. Jde o sporný celní dluh, který činil skoro tři miliardy korun. Firma žádala od Čepra náhradu 75 milionů, obecné soudy jí ale nevyhověly. NS rozhodnutí na základě dovolání Tukového průmyslu zrušil, zjistila ČTK z databáze Infosoud. Podle některých informací je za pohledávkou pokus skupiny kolem uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře tunelovat Čepro.

Nejvyšší soud zatím nezveřejnil odůvodnění svého rozhodnutí. "Mohu pouze potvrdit, že jsme věc vrátili soudu prvního stupně," uvedl mluvčí soudu Petr Knötig. Advokát Tomáš Sokol, který před Nejvyšším soudem zastupoval Tukový průmysl, dnes ČTK řekl, že si již na detaily případu příliš nepamatuje a o rozhodnutí zatím nemá informace. NS kauzu zkoumal více než dva roky.

Tukový průmysl, který v rámci kapacit Čepra provozoval veřejný celní sklad, tvrdil, že Čepro bez jeho souhlasu vydalo do oběhu neproclené pohonné hmoty společnosti Bena. Když začali zásoby uskladněných pohonných hmot zkoumat celníci, vyměřili celní dluh asi 2,9 miliardy korun. Tukový průmysl ale tvrdil, že nezaplatil vinou Čepra a žádal od státní firmy celou částku. Poté slevil na 75 milionů, což je suma, kterou prokazatelně vynaložil.

Podle zrušených rozhodnutí Městského a Vrchního soudu v Praze se smlouva o uložení pohonných hmot mezi Tukovým průmyslem a státní firmou nevztahovala na třetí subjekty. Povinnost celně odbavit pohonné hmoty společnosti Bena, která je měla uskladněné v prostorách Čepra, by tak podle pražských soudů nenáležela Čepru, ale byla by předmětem smlouvy mezi Tukovým průmyslem a Benou.

Státem vlastněná společnost Čepro se zabývá zejména přepravou, skladováním a prodejem ropných produktů. Podílí se také na ochraňování zásob státních hmotných rezerv. V minulosti údajně čelila pokusům o vyvedení vysokých částek pomocí sporných pohledávek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK