Novým prezidentem automobilky TPCA je Satoši Tačihara -------------------- --------------------

04.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kolín 4. ledna (ČTK) - Novým prezidentem kolínské automobilky TPCA se dnes stal Satoši Tačihara. Ve vedení společného podniku koncernů Toyota Motor Corporation a PSA Peugeot Citroën vystřídal Jasuhira Takahašiho, který se po třech letech vrátil do mateřské Toyoty. ČTK to dnes řekl mluvčí TPCA Radek Kňava.

Tačihara se narodil v říjnu 1955. Vystudoval ekonomii a v roce 1979 nastoupil do společnosti Toyota Motor Corporation. Svou kariéru začínal v IT divizi, kde se věnoval systémům pro prodejní síť Toyoty v Japonsku. Později byl zodpovědný za přípravu a spuštění výrobních závodů v USA. Posledních 12 let řídil join-venture projekty Toyoty, včetně TPCA. Je ženatý a má dvě děti.

V nové funkci chce Tačihara zúročit své zkušenosti s projekty Toyoty a ostatních výrobců. "V oblasti plánování aktivit Toyoty jsem strávil 24 let, z toho polovinu doby v joint-venture projektech. Základním předpokladem úspěchu je otevřená komunikace a vzájemné porozumění tří hlavních stran, tedy mateřských společností, TPCA a regionu ve kterém působíme," uvedl.

TPCA zahájila výrobu v roce 2005 v průmyslové zóně Kolín-Ovčáry. Loni i přes hospodářskou krizi vyrobila více než 330.000 automobilů, to je meziročně o zhruba dvě procenta více. Nárůst výroby očekává automobilka i letos. Předloni vzrostla produkce vozů Toyota Aygo, Peugeot 107 a Citroën C1 o pět procent. Tržby dosáhly 49 miliard korun a byly v meziročním srovnání o čtyři procenta nižší. Důvodem poklesu tržeb byl především silný kurz české měny. Zisk před zdaněním 1,4 miliardy korun byl stejný jako v roce 2007. V současnosti firma zaměstnává 3500 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK