Hochtief CZ čelí insolvenčnímu řízení, s jeho důvody nesouhlasí

04.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. ledna (ČTK) - Městský soud v Praze zahájil insolvenční řízení s přední tuzemskou stavební společností Hochtief CZ. Insolvenční návrh podala firma ECF elektrocentrum fabrik z Havlíčkova Brodu. Hochtief prý elektroinstalační firmě dluží po lhůtě splatnosti 2,7 milionu korun. ČTK to dnes zjistila z insolvenčního rejstříku. Insolvenční návrh považuje Hochtief za neoprávněný.

"Ze strany navrhovatele došlo ke zneužití institutu insolvenčního zákona ve snaze řešit touto cestou běžný obchodní spor," řekl ČTK tajemník Hochtiefu Michal Talián. "V současné době kompletujeme dokumenty osvědčující oprávněnost našeho postupu a neexistenci pohledávek navrhovatele. Tyto dokumenty předáme na insolvenční soud s návrhem na zastavení insolvenčního řízení," dodal.

Spor se podle návrhu týká prací na výstavbě apartmánů developerské firmy K+Čeladná, který se nachází v Čeladné v Beskydech. Smlouvu o dílo prý obě společnosti uzavřely v srpnu 2008. O rok později elektromontážní podnik údajně Hochtief vyzval k převzetí díla. "Na tuto výzvu dlužník adekvátním způsobem nereagoval a navrhovateli neposkytl k předání a převzetí díla potřebnou součinnost," uvedla ECF elektrocentrum fabrik v insolvenčním návrhu.

Havlíčkobrodská společnost navíc uvedla, že Hochtief dluží také 17 dalším firmám. Mezi nimi jmenovala například Mramor Slivenec, CSI group, Sipral, ProInterier, Sitel nebo Kone Elevators.

Během insolvenčního řízení smí dlužník nakládat se svým majetkem jen ve velmi omezené míře. Nesmí například podnikat žádné kroky, které by směřovaly k podstatné změně jeho skladby, využití nebo jeho citelnému zmenšení. Věřitelé dlužníka můžou od zahájení insolvenčního řízení uplatňovat u soudu své pohledávky.

Podnikatelé a odborníci již dříve v anketě ČTK uvedli, že se fenomén podávání insolvenčních návrhů kvůli malým dlužným částkám po splatnosti stal problémem českého trhu. Zveřejnění návrhu v insolvenčním rejstříku podle nich kazí podniku dobré jméno a může vyvolat řetězovou reakci.

Hochtief čelil insolvenčnímu řízení již během prvního pololetí 2009, a to hned ve dvou případech. Poprvé na něj insolvenční návrh podala společnost Mramor Slivenec. Soud ale později řízení zastavil, protože středočeský producent mramoru návrh stáhnul. Podruhé se chtěla údajných pohledávek domoci liberecká firma Alga cz. Také ta později návrh stáhla.

V nedávné minulosti čelily insolvenčnímu řízení i další významné stavební firmy, například Strabag, Geosan Group a OHL ŽS. Také ve všech těchto případech ale bylo nakonec řízení zastaveno.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK