Dolar klesl navzdory příznivé zprávě o průmyslové aktivitě v USA

04.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 4. ledna (ČTK) - Dolar dnes oslabil vůči euru i koši předních měn, protože investoři vybírali zisky z jeho předchozího růstu. Pokles dolaru sice zmírnila příznivá zpráva o prosincovém vývoji průmyslové aktivity ve Spojených státech, investoři však čekají zejména na páteční údaje o americkém trhu práce. Kolem 16:30 SEČ euro vůči dolaru posílilo o 0,6 procenta na 1,4404 USD.

Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu americké měny vůči koši šesti dalších předních měn, se snížil o 0,5 procenta na 77,493 bodu.

Dolar v poslední době podporuje optimismus ohledně vyhlídek na oživení americké ekonomiky. Podle analytiků je však k ospravedlnění dalšího růstu americké měny zapotřebí více důkazů, že hospodářství USA zesiluje.

Institut řízení dodávek (ISM) dnes oznámil, že jeho index aktivity v americkém průmyslu se v prosinci vyšplhal na 55,9 bodu, tedy na nejvyšší úroveň od dubna 2006. "Je to dost pozitivní číslo a dobrý způsob, jak začít rok," uvedl analytik Dan Cook ze společnosti IG Markets.

Analytici podle průzkumu agentury Reuters v průměru očekávají, že americká vláda v pátek oznámí, že ve Spojených státech v prosinci zaniklo 20.000 pracovních míst. Odhady se však značně různí a pohybují se od zániku 80.000 míst po vznik 50.000 nových pracovních příležitostí. "Počet pracovních míst (v USA) bude tento týden samozřejmě stát v čele údajů," uvedl analytik Omer Esiner z firmy Travelex Global Business Payments.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK