Slovenští dopravci kritizují mýtné,dnes způsobilo zácpu v Mostech -------------------- --------------------

04.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava/Mosty u Jablunkova (Frýdecko-Místecko) 4. ledna (ČTK) - Malí a střední nákladní dopravci na Slovensku dnes dnes začali protestovat proti mýtnému systému. Jejich zástupci sbírali na desítkách čerpacích stanic podpisy na petiční listiny, kde požadují pozastavení provozu mýtného, snížení spotřební daně na paliva, označení všech zpoplatněných úseků dopravními značkami a snížení daně z motorových vozidel. Zavedení mýtného na Slovensku dnes zároveň značně zkomplikovalo dopravu na česko-slovenském hraničním přechodu v Mostech u Jablunkova na Frýdecko-Místecku.

Dnešní akce podle jednoho z koordinátorů protestu Rudolfa Páleše probíhala v klidu a bez problémů za podpory ostatních motoristů. "Ti, které naši aktivisti a sympatizanti oslovují, tak ti to bez problémů okamžitě podepisují," řekl ČTK další zástupce dopravců Jaroslav Polaček. Ani slovenská policie problémy v souvislosti s protesty nezaznamenala.

Například v Bratislavě se u části čerpacích stanic dopravcům protest zahájit nepodařilo, naopak u Lučence jednu čerpací stanici téměř úplně zablokovali. Část čerpacích stanic museli dopravci po výzvě majitelů pump opustit. Následně se přesunuli na jiné pumpy nebo do obchodů či autoservisů. Nespokojence na čerpacích stanicích symbolicky podpořil i Dopravní podnik města Košice, kde většina jeho autobusů jezdila s oranžovými stužkami.

S mýtným jsou nespokojeni dopravci ze sdružení v nové Unii autodopravců Slovenska. Podle dopravních firem je systém výběru mýta nepřipravený, špatně funguje a přinesl dodatečné náklady, které mohou vést k jejich krachu. Poukazují mimo jiné na problémy s dobíjením palubních jednotek palivovými kartami.

Na další nedostatky je upozornili kolegové z České republiky, kteří dodali aritmetické propočty. "Dopravci hlavně z České republiky nám hlásili, že když si pomocí internetové stránky elektronického mýtného v rámci kalkulačky spočítali, kolik budou platit, tak zjistili, že ta čísla jsou zcela nepřesná," uvedl Polaček. Větší společnosti ze sdružení silničních dopravců Česmad Slovakia naopak mýtné nekritizují.

S několika hodinovým čekáním se v souvislosti ze zavedením mýtného dnes setkali dopravci na česko-slovenském hraničním přechodu v Mostech u Jablunkova přechodu, kde se tvořila až pětikilometrová kolona. Především řidičům polských kamionů totiž chybí palubní jednotka mýtného a tak svá vozidla odstavují na české straně a jezdí si pro potřebné zařízení na Slovensko. První mýtná brána je totiž hned na hraničním přechodu, řekl dnes ČTK moravskoslezský policejní mluvčí Stanislav Sobol. Průjezd osobních vozidel přes přechod byl podle dostupných informací plynulý.

Současné problémy z Jablunkova podle mluvčího českého sdružení autodopravců Česmad Bohemia Martina Felixe ukazují, že spuštění systému nebylo dostatečně připraveno. "Alespoň částečnou náplastí pro naše dopravce je, že i díky intervenci Česmadu snížila slovenská strana poplatky za montáž palubních jednotek téměř o jednu pětinu," dodal.

Mýtný systém na Slovensku provozuje společnost SkyToll. Generální ředitel Matej Okáli nechtěl podpisovou akci dopravců komentovat. Systém podle něj funguje spolehlivě, připustil však možné problémy s platbami za mýto prostřednictvím některých palivových karet. Stížnosti prý firma prošetřuje.

Elektronické mýtné se od Nového roku na Slovensku vztahuje na všechna vozidla nad 3,5 tuny. Platit se musí za jízdu po dálnicích, rychlostních silnicích, ale i po vybraných úsecích silnic první třídy. Asi poloviční slevu mají autobusy.

SkyToll vybral za první tři dny fungování systému necelých 140.000 eur (asi 3,7 milionu Kč) a dopravci najeli po zpoplatněných silnicích celkem více než milion kilometrů. Společnost má v systému zatím zaregistrováno něco přes 64.000 vozidel, jejich počet by však měl ještě narůstat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK