Slovenští autodopravci chtějí proti mýtnému protestovat i v úterý -------------------- --------------------

04.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 4. ledna (ČTK) - Slovenští autodopravci chtějí v protestu proti zavedení mýtného pokračovat i v úterý, zřejmě ale změní strategii a budou se snažit získat větší podporu ze strany občanů. Během pondělí, kdy protest začal, zahájili malí a střední nákladní dopravci podpisovou akci na čerpacích stanicích.

"Budeme pokračovat i zítra (v úterý), ale ne takovým způsobem jako dnes. Začneme v odpoledních hodinách a budeme dál vyzývat občany, aby nás podpořili," uvedl zástupce dopravců Jaroslav Polaček. Benzinové pumpy ale dopravci podle něj blokovat nechtějí.

Dopravci během dneška sbírali podpisy na petiční archy a požadovali pozastavení provozu mýtného systému, snížení spotřební daně na paliva, označení všech zpoplatněných úseků dopravními značkami anebo nižší daň z motorových vozidel. Nespokojeným podnikatelům se dnes údajně podařilo posbírat tisíce podpisů.

Protestující tvrdí, že dnes obsadili více než 100 čerpacích stanic. Podpisy sbírali například na benzinkách na horním Ponitří nebo v Bratislavě. Složitější situace byla na čerpací stanici na hlavní trase ze Zvolena do Košic u Lučence, kterou téměř úplně zablokovaly kamiony nespokojených dopravců.

Slovenská policie podle většiny mluvčích ředitelství z celého Slovenska problémy související s protesty nezaznamenala. Místy ale koordinovala dopravu, protože hlavně na hranicích s některými sousedními státy se tvořily kolony kamionů. Především řidičům polských vozidel totiž chybělo zařízení k počítání ujetých kilometrů.

S mýtným jsou nespokojeni dopravci sdružení v nové Unii autodopravců Slovenska. Firmy tvrdí, že výběr mýtného je nepřipravený a přinesl jim další náklady, které mohou vést až k jejich krachu. Větší firmy ze sdružení silničních dopravců Česmad Slovakia mýtné nekritizovaly.

Výhrady vůči mýtnému už dříve odmítalo i slovenské ministerstvo dopravy. Podle ministra Ľubomíra Vážného systém přináší spravedlivé zpoplatnění silnic.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK