V Mostech je dál kolona, na Slovenskou mohou řidiči i přes svátek

06.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mosty u Jablunkova (Frýdecko-Místecko) 6. ledna (ČTK) - Na česko-slovenském hraničním přechodu v Mostech u Jablunkova na Frýdecko-Místecku je stále přibližně čtyři kilometry dlouhá kolona, ve které stojí asi 150 kamionů. Jejich řidiči, kteří budou mít palubní jednotky mýtného, budou moci díky výjimce vjet na území Slovenska i přesto, že je dnes v zemi státní svátek. Za normálních okolností je tam jízda kamionů v tento den zakázána. Problematickou situaci na státní hranici může dnes navíc zkomplikovat nepříznivé počasí, řekl ČTK moravskoslezský policejní mluvčí Stanislav Sobol.

Dodal, že podle slovenského Policejního prezidia mohou řidiči kamionu během dnešního dne bez omezení pokračovat v jízdě po dálnicích, rychlostních komunikacích i silnicích prvních tříd.

Dopravní komplikace jsou na hraničním přechodu už třetím dnem. Řidičům kamionu totiž chybí palubní jednotky mýtného a jezdí si je kupovat na slovenské území. Kvůli sněžení a nepříznivému počasí se policie obává, že by se situace mohla ještě zhoršit.

"Všechny kamiony určitě nejsou na zimních gumách, takže doprava se stejně jako jinde může zkomplikovat i v blízkosti hraničního přechodu," podotkl Sobol. Dodal, že před přechodem sice není žádné prudké stoupání, ale kamiony v koloně jen popojíždějí a sníh se tak ujíždí. I malé stoupání tak může být pro kamion problémem. "Náklad je těžký, nejsou rozjetí a navíc jim to prokluzuje. Silničáři ale místy průběžně projíždějí," doplnil Sobol.

Elektronické mýtné, které Slovensko zavedlo od Nového roku, se vztahuje na všechna vozidla nad 3,5 tuny. Platit se musí za jízdu po dálnicích, rychlostních silnicích, ale i po vybraných úsecích silnic první třídy. Asi poloviční slevu mají autobusy. Proti novému systému elektronického mýtného protestují malí a střední dopravci. Nespokojené firmy tvrdí, že výběr mýtného je nepřipravený a přinesl jim další náklady, které mohou vést až k jejich krachu.

Martina Helánová jpt

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK