Největší čínská automobilka SAIC loni zaznamenala prudký růst

06.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Šanghaj 6. ledna (ČTK) - Největší čínský výrobce automobilů SAIC Motor v loňském roce zvýšil prodej o 57 procent na 2,72 milionu vozů. Oznámila to dnes firma. Současně odhadla, že její čistý zisk loni stoupl o více než 900 procent z 656 milionů jüanů (zhruba 1,8 miliardy Kč) v roce 2008.

Společnost SAIC spolupracuje s předními světovými automobilkami, například s největším americkým výrobcem automobilů General Motors nebo s evropskou jedničkou Volkswagen. Přesnější údaje o hospodářských výsledcích za loňský rok firma zveřejní začátkem dubna.

Čína loni díky silnému růstu prodeje vystřídala Spojené státy na pozici největšího automobilového trhu světa. Přední světové automobilky se snaží expanzí v Číně kompenzovat pokles prodeje na rozvinutých trzích.

V období od ledna do listopadu se celkový prodej osobních automobilů v Číně díky vládním opatřením na podporu poptávky meziročně zvýšil o 50 procent na 9,23 milionu vozů. Údaje za celý loňský rok budou podle agentury Reuters zveřejněny ještě tento týden.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK