Benteler vyrábí v závodě za desítky milionů u Tachova nárazníky

07.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrov (Tachovsko) 7. ledna (ČTK) - Firma Benteler Aluminum Systems CZ zahájila v Ostrově na Tachovsku výrobu hliníkových nárazníků pro osobní automobily. Investice do závodu dosáhly desítek milionů korun. Společnost s německými vlastníky (dříve Hydro Automotive Structures CZ) je prvním novým zahraničním investorem v Plzeňském kraji za více než rok trvající krizi. Podnik zaměstnal v nové hale u dálnice Praha - Plzeň - Rozvadov 30 lidí, jejich počet bude upravovat podle vývoje trhu, řekla ČTK jednatelka Lenka Čížová.

"Zahájili jsme zkušební výrobu, pronajali jsme si dlouhodobě přes 5000 metrů čtverečních," dodala. Halu v Panattonni Parku, která byla původně určena pro logistickou firmu, upravila firma Panattoni za dva měsíce. Potřebovali jsme zpevněné podlahy, ocelové konstrukce, vzduchotechniku, rozvody a postavit kanceláře, uvedla Čížová. Investor nakoupil technologii za desítky milionů korun.

Rodinná firma Benteler koupila v závěru loňského roku divizi Hydro Automotive Structures od obřího norského koncernu Hydro. Nový název české pobočky, Benteler Aluminum Systems CZ, bude zaregistrován v obchodním rejstříku do několika dnů. Skupina Benteler, která už má české závody na severu Čech, zaměstnává v 35 zemích 25.000 lidí. Dosud se převážně zabývala výrobou ocelových dílů pro automobily, ale chtěla rozšířit portfolio o hliníkové komponenty a koupila všech sedm závodů divize Hydro Automotive Structures včetně vývoje. Česká pobočka vyrábí přední a zadní nárazníkové systémy pro velké světové automobilky. "Jde o špičkovou technologii, výroba není o stovkách lidí," řekla Čížová.

Hydro mělo být původně druhým silným investorem v nové průmyslové zóně v Domažlicích. Norové tam chtěli loni zahájit výrobu, ale zkrachoval developer, který jim stavěl halu. Vzhledem k tomu, že firma má uzavřené dlouhodobé kontrakty, rychle hledala v Česku nový výrobní prostor.

Ve dva roky fungujícím Panattoni Parku, jenž patří americkému developerovi, je nyní podle vládní agentury CzechInvest zaměstnáno téměř 300 lidí. Působí tam švédský výrobce dveřních systémů Assa Abloy, americký Lear produkující sedačky do automobilů, německý výrobce kompresorů Bock a kanadský Burr Oak Tool, který se zabývá high-tech opravami strojů a nářadí.

Nově přibyla firma Leoni. Původně vyráběla se zhruba 80 lidmi ve Stříbře v areálu Alcoa Fujikura Czech, která loni převedla výrobu kabelových svazků do Rumunska. "Neumatic, dříve Leoni, zahájil v Ostrově výrobu menších speciálních pájených kabelových svazků pro automobily," řekl Eduard Šimůnek z tachovského úřadu práce. O ostrovský park se podle něj hodně zajímají další firmy. Na Stříbrsku je jedna z největších nezaměstnaností v ČR přesahující 18 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK