Na 300 zaměstnanců firmy Grammer v Mostě stávkuje kvůli mzdě

07.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Most 7. ledna (ČTK) - Na 300 zaměstnanců firmy Grammer v Mostě, která vyrábí komponenty do automobilů, dnes nenastoupilo do práce. Stávkují kvůli platovým výměrům. ČTK o tom informovala předsedkyně odborů firmy Zdenka Ngoová. Stávku neorganizují odbory, ale sami zaměstnanci. Nelíbí se jim nové platové výměry, někteří přijdou o 3000 až 5000 korun měsíčně, uvedla. Vedení firmy se zatím ČTK nepodařilo kontaktovat.

Mzda dělníků činila loni podle Ngoové bez přesčasových příplatků a prémií od 12.000 korun do 21.800 korun měsíčně. Prémie ale tvoří asi 50 procent mzdy.

"Ředitel i jednatel firmy mají po celý den jednání, nebudou proto s nikým hovořit," řekla ČTK pracovnice sekretariátu.

Stávku podle Ngoové zahájili v 06:00 pracovníci ranní směny, v 10:00 se k nim přidali i kolegové z odpolední směny. "Upozornila jsem všechny, že stávku neorganizují odbory, a je tedy nelegální. Každý zaměstnanec jedná sám za sebe. Vedení oznámilo, že stávkující mají neomluvenou absenci, navíc pěti zástupcům stávkujících včetně mě ředitel předal výpovědi. Napsala jsem, že se žádnou z výpovědí nesouhlasím, navíc je musí schválit odborová organizace," uvedla Ngoová.

Jednání s vedením firmy podle ní zkrachovala, právní zástupce zástupce Grammeru se kvůli nelegální stávce obrátí na soud. "Později nám vedoucí výroby řekl, že pokud odpolední směna nastoupí do práce, vedení výpovědi stáhne. Stávkující se však dohodli, že nebudou pracovat do doby, než se jim nezvedne základ mzdy. Prémie totiž nyní tvoří 50 procent platu. Chtějí i návrat k úkolové mzdě," doplnila Ngoová.

Grammer CZ s.r.o., zahájila činnost v mostecké průmyslové aglomeraci Velebudice v roce 1996. Vyrábí hlavové a středové opěrky rukou do osobních automobilů, loni k 30. červnu 2009 zaměstnávala 375 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK