Protesty slovenských dopravců proti mýtnému gradují -------------------- --------------------

08.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava/Mosty u Jablunkova (Frýdecko-Místecko) 8. ledna (ČTK) - Slovenští autodopravci na protest proti nově zavedenému elektronickému výběru mýtného dnes rozšířili blokádu důležité dopravní tepny na východě Bratislavy dalšími nákladními auty. Slovenský ministr dopravy Ľubomír Vážny se poté sešel se zástupci Česmad Slovakia a slíbil některé změny v systému výběru mýtného. Dopravci se v pondělí mají sejít i se slovenským premiérem Robertem Ficem, ten ale schůzku podmiňuje ukončením blokády.

"Budeme hledat řešení, jak s touto podmínkou, kterou pan premiér stanovil, dále naložíme," řekl novinářům zástupce Unie autodopravců Slovenska (UNAS) Jaroslav Polaček. Unie ve čtvrtek převzala organizaci postupu autodopravců, jejichž protesty byly původně spontánní.

Řidiči dnes dopoledne podle policie přejeli i na druhou stranu blokované Rožňavské ulice a zablokovali oba jízdní pruhy ve směru do slovenské metropole i ven. Podle zjištění ČTK obsazovali i okolní ulice a o blokádu se pokusili také na městské magistrále, která je součástí dálničního tahu. Nově začali protestovat i v Košicích, kde jezdí po městě.

Dopravci tvrdí, že elektronický systém výběru mýtného, který Slovensko zavedlo od 1. ledna pro vozidla nad 3,5 tuny, je nepřipravený a zvyšuje jim náklady. Stěžují si, že platí za některé úseky i dvakrát a žádají, aby byl provoz systému pozastaven, zpoplatněné úseky přehodnoceny a snížena daň z pohonných hmot a daň z motorových vozidel. Chtějí také, aby byly zpoplatněné úseky označeny dopravními značkami.

Nové mýto vyvolává i zácpy na hranicích, kde hlavně zahraniční řidiči několik hodin čekali na palubní jednotky. Nejvíce postižený byl hraniční přechod Svrčinovec - Mosty u Jablunkova mezi Českou republikou a Slovenskem, kde už pátým dnem stojí kolona kamionů. Během dneška se tu ale situace výrazně zlepšila. Ještě ráno v místě stála asi stovka kamionů, nyní jich je už pouze okolo 35, a kolona je tak dlouhá necelého půl kilometrů, řekl odpoledne mluvčí moravskoslezské policie Stanislav Sobol.

Zástupci Sdružení silničních dopravců Česmad Slovakia dnes jednali s ministrem dopravy Vážnym. Jeho úřad v systému výběru mýtného připraví dílčí změny. Některé zpoplatněné úseky se rozdělí na menší části a sníží se i výše pokuty na nesprávné nastavení palubní jednotky. Čekání řidičů kamionů na registraci do systému by mělo na hranicích zkrátit dočasné zavedení takzvaného ticketingu. To je potvrzení o úhradě mýtného pro řidiče, kteří přes Slovensko jen projíždějí.

Čeští dopravci podle mluvčího Českého sdružení autodopravců Česmad Bohemia Martina Felixe kvůli frontám na hranicích utrpěli milionové ztráty. Sdružení vyzvalo slovenské ministerstvo dopravy, aby zvážilo pozastavení mýtného systému do doby, než bude seriózně připraveno jeho spuštění.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK