Penzijní fond nebo životní pojišťovna?

01.11.2002 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Jste opatrní, nechcete investovat do cenných papírů a radši hledáte pokud možno jednoduchý  způsob úložky peněz na stará kolena, nejlépe i s podporou státu? Pravděpodobně zavítáte do penzijního fondu nebo životní pojišťovny...

Pro váš výběr je určující především vaše životní situace a vaše požadavky. Podle ní vyberte vhodný produkt a rovněž i správně nastavte jeho parametry. Nejdříve si popíšeme základní charakteristiky obou nabízených produktů.  Poté je porovnáme v různých životních situacích.

Penzijní připojištění je primárně dlouhodobá investice určená k zajištění na stáří. Penzijní fond zpravuje prostředky poplatníků a každoročně se s nimi dělí o dosažený zisk. Podle současné zákonné úpravy si můžete penzijní připojištění uzavřít od 18 let, peníze si můžete vybrat při dosažení 60 let. Při předčasném výběru přijdete o státní příspěvek a výnosy z něj. Zhodnocení vložených prostředků je tvořeno dvěmi složkami. Prvním se státní příspěvek, který je maximálně 150 Kč měsíčně při měsíčním příspěvku 500 Kč. Druhým jsou pak každoročně připisované podíly na zisku z hospodaření fondu. Státní příspěvek je důležitý při kratší době trvání, tj. pokud jste si penzijní připojištění založili až pár let před odchodem do důchodu. Zhodnocování vložených prostředků penzijních fondem je důležité pokud jste si penzijní připojištění uzavřeli již jako mladí. Připisované podíly totiž postupně převýší státní příspěvek. Potom i malé odchylky ve výši zhodnocení penzijních fondů výrazně ovlivní konečný zůstatek na účtu penzijního připojištění.
Penzijní připojištění má ještě další dvě důležité přednosti. Při placení příspěvků v rozsahu 500 - 1500 Kč měsíčně si můžete tento díl příspěvků odečíst od základu daně. A na vaše penzijní připojištění vám může přispívat i zaměstnavatel. Pro něj je příspěvek daňově výhodnější než pouhé zvýšení mzdy. Penzijní fondy jsou v tomto směru velmi aktivní a proto je příspěvek zaměstnavatele již běžný.

Životní pojištění je složitější produkt s více variantami. V první řadě je nutno rozlišovat mezi rizikové pojištění a životní pojištění, při kterém je část pojistného určena na spoření a pozdější výplatu (tzv. rezervorné pojištění). 
U rizikového pojištění je celé pojistné určeno na krytí rizika úmrtí. V případě úmrtí vyplatí pojišťovna pozůstalým pojistnou částku stanovenou ve smlouvě. Pokud se dožijete konce pojistného období nedostanete od pojišťovny nic. Výhodou tohoto druhu pojištění je nízké pojistné.
Rezervotvorných pojištění je více druhů: kapitálové životní pojištění, důchodové životní pojištění a investiční životní pojištění. Kapitálové životní pojištění je kombinace rizikového životní pojištění a spoření, pojistné se děli na rizikovou a spořící složku. Pojištěnému či oprávněné osobě jsou vyplaceny peníze v případě smrti i v případě dožití se konce pojistné doby. V případě dožití jsou peníze vyplaceny jednorázově. Obdobou je důchodové životní pojištění, kdy se  namísto jednorázové výplaty vyplácena pravidelná penze.
V případě investičního životního pojištění můžete navíc určit jak s vašimi penězi bude pojišťovna nakládat. A to prostřednictvím investování peněz evidovaných na účtu do nabízených fondů. U investičního životního pojištění nemusíte sjednávat rizikovou složku (krytí rizika smrti) a celé pojistné můžete spořit. Jedná pak v podstatě o spoření s právním statutem pojištění.
Pojistné na rezervotvorné životní pojištění sjednané do 60 let (nejméně však na 5 let) lze rovněž odečíst od základu daně.


Jak si vybrat?
Při posuzování jakékoliv investice je potřeba brát v potaz tři základní kritéria: riziko, výnos, likvidnost (možnost přeměny na hotovost v případě potřeby, kdykoliv během doby trvání investice). Riziko ztráty peněz je v obou případech minimální, na penzijní fondy i životní pojišťovny se vztahují přísné zákonné úpravy. Mohou investovat pouze omezené škály finančních instrumentů. Z této skutečnosti také vyplývá odpověď na posouzení výnosnosti obou investic. Bezpečné investice neumožňují realizovat vysoké výnosy. V případě penzijního připojištění se pohybuje 1 až 2 procentní body nad inflací. Z účtu životního pojištění jsou však oproti penzijnímu připojištění strhávány náklady na vedení účtu a na rizikovou složku pojištění (je-li sjednána). Proto v prvních několika letech bude zůstatek podstatně nižší něž zaplacené pojistné. Možnost získat peníze z penzijního připojištění nebo životního pojištění před uplynutím sjednané doby je omezená. V případě penzijního připojištění znamená ztrátu státního příspěvku, výnosu z něj a doplacení daně. U životního pojištění budete rovněž doplácet daň a pojišťovny dále za předčasné ukončení pojistné smlouvy pojišťovny účtují sankční poplatek.

Chcete-li si zajistit peníze na stáří je vhodnější penzijní připojištění. Jako mladý můžete začít ukládat minimální možnou stokorunu měsíčně (se státním příspěvkem 50Kč měsíčně) a hlavní část peněz investovat do krátkodobějších produktů, aby je mohl využít na financování bydlení, příp. rodiny (např. stavební spoření nebo podílové fondy). Výhodou je, že díky tzv. výsluhové penzi lze po 15 letech 50% peněz vybrat (včetně státního příspěvku a výnosu z něj). Později lze příspěvek podle možností zvyšovat. Kdykoliv po písemném ohlášení penzijnímu fondu lze placení příspěvků přerušit. Rovněž na stará kolena lze výhodně založit penzijní připojištění a plně využít státního příspěvku a daňových výhod.

Životní pojištění je určeno především pro živitele rodiny, jehož úmrtí by postavilo rodinu před  vážné existenční problémy. Při uzavírání smlouvy potřebujete správně stanovit pojistnou částku, pojištěná rizika a případný podíl pojistného na spoření. Rozhodně si nechte udělat více nabídek od různých pojišťoven, příp. se obraťte na nezávislého makléře.

Životní pojištění rovněž vyžadují banky např. na zajištění hypotéky, leasingu nebo jiných úvěrů. V takovém případě stačí pouze riziková životní pojistka na dobu trvání úvěru. Takováto pojistka je podstatně levnější a není potřeba tak důkladně vybírat pojišťovnu a produkt.

Autor článku

Filip Václavík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY