Vláda: Cíl broadbandové strategie splněn, internet má půlka lidí -------------------- --------------------

11.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. ledna (ČTK) - Vláda po pěti letech splnila cíle své Strategie pro vysokorychlostní přístup k internetu. Internet využívá přes 58 procent dospělé populace a podíl vysokorychlostních přípojek se zvýšil z 23 procent v roce 2004, o čtyři roky později to bylo 79 procent. Na tiskové konferenci po jednání vlády schválení materiálu oznámil ministr vnitra Martin Pecina.

Tzv. broadbandovou strategii vláda přijala na začátku roku 2005 a jedním z jejích hlavních cílů bylo dosažení vysokorychlostního připojení pro zhruba polovinu populace.

Vláda se rozhodla do budoucna problematiku vysokorychlostního přístupu k internetu přesunout do strategie zaměřené na celkový rámec služeb elektronických komunikací, kterou připravuje ministerstvo průmyslu a obchodu v rámci státní politiky elektronických komunikací.

Stát by podle vládního materiálu neměl rozvoj internetu nadále podporovat finančními nástroji, jako tomu bylo v roce 2006, protože kvůli finanční krizi nemá prostředky. Spíše by se měl zaměřit na nastavení příznivého regulačního prostředí a podmínek rovné hospodářské soutěže. Zásah státu do přirozeného působení trhu má pak zajistit nabídku vysokorychlostního přístupu k internetu v regionech, které kvůli nedostatečně fungujícímu trhu nemohou být připojeny.

Z hlediska budoucího vývoje má hrát důležitou roli přijetí revidované legislativy v oblasti sítí a služeb elektronických komunikací a následně zvažovaná novelizace evropské směrnice o univerzální službě týkající se rozsahu univerzální služby a také plánované harmonizované využití digitální dividendy, která by měla poskytnout nový impulz k rozvoji služeb vysokorychlostního mobilního internetu.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK