Ministerstva snižují mzdové náklady méně, než se původně čekalo

12.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. ledna (ČTK) - Ekonomická ministerstva v novém roce snížila počet zaměstnanců dohromady o několik set, celkové mzdové náklady jim letos nejspíše klesnou o desítky milionů korun, zjistila ČTK v anketě mezi úřady. Dle vládou schváleného úsporného balíčku ministra financí Eduarda Janoty měly však být mzdové úspory ve státní správě výraznější. Levicovým poslancům se během prosincového hlasování o rozpočtu podařilo mimo jiné zabránit poklesů platů státních zaměstnanců.

Úřad ministerstva zemědělství meziročně snížil počet tabulkových míst o 122 z 2201 na 2079. "Došlo také ke snížení platů některých pracovníků. Zaměstnancům byly sníženy zaměstnanecké výhody," uvedl mluvčí ministerstva zemědělství Petr Vorlíček. Úřad svým zaměstnancům letos prý méně přispěje na stravenky či jazykové kurzy. Objem peněz určených na platy klesl meziročně o osm milionů na 1,846 miliardy korun.

Početní stavy zaměstnanců na začátku letošního roku snížilo také ministerstvo průmyslu a obchodu. "Reálně opustilo ministerstvo 36 zaměstnanců a podřízené organizace zhruba 75. Tato personální opatření umožnila celkovou úsporu 95 milionů korun z rozpočtu resortu," sdělil ČTK mluvčí MPO Tomáš Bartovský. Celkem se počet funkčních míst v rezortu MPO snížil z loňských 2204 na 2056.

Zatímco loni aparát MPO čítal 878 míst, tak letos jich je 830. Výrazně se snížil také počet tabulkových míst CzechInvestu, a to o 30 na 208, či Úřadu pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví (o 25 na 131).

"V souvislosti s úsporami došlo ke snížení zaměstnanců ministerstva financí o 40, v souvislosti s ukončením českého předsednictví o dalších 11 zaměstnanců," řekl ČTK mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob. Mzdové náklady úřadu by tak měly letos dosáhnout zhruba 663 milionů korun, přibližně o 27 milionů Kč méně než před rokem.

O 42 lidí snížil počet zaměstnanců resort dopravy. Na mzdách a odvodech za zaměstnance tak úřad ročně ušetří 20,6 milionu korun.

Na ministerstvu pro místní rozvoj podle jeho mluvčího Martina Ayrera ve srovnání s loňskem ubylo 19 pracovních míst, šlo zejména o pracovníky zaměstnané na pozici referentů. Pro rok 2010 činí limit počtu zaměstnanců 620.

Úsporný balíček ministra financí Eduarda Janoty měl snížit plánovaný schodek státního rozpočtu v roce 2010 z 230 miliard na 163 miliard. Při prosincovém hlasování o jeho konečné podobě však poslanci KSČM a ČSSD prosadili návrhy, které jej mohou navýšit o 12 miliard korun. Přes nesouhlas vlády přidali kromě platů úředníků peníze také na sociální služby či přímé platby zemědělců. Sněmovna naopak loni na podzim odhlasovala snížení platů ústavních činitelů, státních zástupců a soudců o čtyři procenta.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK