Lufthanse klesl loni počet přepravených cestujících o 2,6 pct

12.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 12. ledna (ČTK) - Německé letecké společnosti Lufthansa klesl loni kvůli slabé ekonomice počet přepravených cestujících o 2,6 procenta na 55,6 milionu. Zhoršení zaznamenaly aerolinky ve všech regionech vyjma Blízkého východu a Afriky. Nižší byl i objem přepravených nákladů. Včetně dceřiných společností však počet přepravených cestujících díky novým akvizicím rostl.

Celá skupina, která zahrnuje i Swiss International Air Lines, Austrian Airlines či bmi, přepravila loni 76 milionů cestujících. To představuje meziroční nárůst o 8,5 procenta. Obsazenost letadel se snížila o 0,9 procentního bodu na 77,7 procenta.

Nákladní divize Lufthansa Cargo přepravila zhruba 1,5 milionu tun nákladu a pošty, což je o 10,6 procenta méně než loni. Vytíženost letadel pak klesla o 2,3 procentního bodu na 63,6 procenta.

Lufthansa dnes také uvedla, že po dvaceti letech plánuje obnovit lety do Iráku. Nové lety chce nabídnout letos v létě. Zatím uvažuje o možnosti létat z Frankfurtu a Mnichova do iráckého hlavního města Bagdádu a města Irbíl na severu země, napsaly agentury AP a DPA.

Lufthansa bojuje s rivaly Air France-KLM a British Airways o první místo mezi evropskými leteckými společnostmi. Loni si v zájmu tohoto cíle dohodla řadu akvizic menších přepravců jako Brussels Airlines, Austrian Airlines nebo britské bmi.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK