Bývalý majitel Hamé Novotný získá od státu oboru v Radějově

12.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. ledna (ČTK) - Bývalý majitel potravinářské firmy Hamé Babice Leoš Novotný se stane vlastníkem obory v Radějově v Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Bílé Karpaty. Ministerstvo zemědělství odsouhlasilo směnu pozemků obory mezi státní společností Lesy ČR a rodinou Novotných a odeslalo své stanovisko Lesům ČR. Informaci dnes přinesl server iHNed.cz a ČTK následně potvrdilo ministerstvo. Novotný má nyní oboru pronajatu. Chová v ní daňky. Počíná si ale tak, že jej za to dlouhodobě kritizují ekologové a hrozí mu pokuta od České inspekce životního prostředí (ČIŽP).

Novotný za 1130 hektarů v oboře nabídl státu 1390 hektarů lesů, které však nejsou ucelené, ale rozdrobené na pěti místech republiky, uvedl iHNed. Ministerstvo budoucí směnu podmínilo splněním několika podmínek. Budoucí vlastník je povinen koupit také majetek související s oborou Radějov, například stavby, oplocení a v oboře žijící zvěř. Dále musí v případě prodeje pozemků v oboře tyto pozemky nabídnout nejprve Lesům ČR a také musí zajistit veřejný přístup do obory

"Jedním z důvodů pro směnu pozemků, je ztížené hospodaření v oboře Radějov, která se nachází v chráněné krajinné oblasti. LČR zde nemohou standardně hospodařit, náklady na pěstební činnost jsou vysoké a stav lesa nepředpokládá do budoucna vysoké tržby za dřevo," řekl ČTK mluvčí ministerstva zemědělství Petr Vorlíček. Na pozemcích nabízených rodinou Novotných je podle něj možno lépe hospodařit.

"V některých lokalitách by pozemky Novotných ucelily stávající držbu státu, a tím by došlo ke zlepšení podmínek pro lesní hospodaření v dané lokalitě," uvedl Vorlíček. Rozloha pozemků nabízených rodinou Novotných je navíc zhruba o 300 hektarů vyšší než rozloha pozemků v oboře Radějov, zdůvodnil souhlas úřadu s výměnou.

Novotný čelil v minulosti opakovaně kritice za to, že nechal zvěř v oboře přemnožit, což způsobilo zničení tamní vzácné květeny. Kontroly ukázaly, že v ní bylo 1258 daňků, tedy třikrát více než bylo povoleno. Žilo v ní i 66 jelenů, tedy dvakrát více než připouštěly stanovené normy. Novotný ČTK v závěru loňského roku řekl, že vše uvede podle přání ochranářů do pořádku.

Novotnému před časem v Bílých Karpatech vyhořela luxusní lovecká vila, v níž měl i mimořádné lovecké trofeje. Škoda se odhaduje na čtyři miliony korun. Novotný naznačil, že mohla být úmyslně zapálena. Podle hasičů však vyhořela kvůli vypadnutému uhlíku z krbu. Případem se zabývala také policie. Na základě posudků hasičů však kriminalisté vyšetřování případu v uplynulých dnech odložili.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK