Euro dnes posilovalo, vůči dolaru stouplo nejvýše za měsíc

13.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 13. ledna (ČTK) - Euro a měny zemí s vyššími úrokovými sazbami dnes posilovaly, a zvrátily tak pokles z předchozího dne. V úterý je stáhlo dolů oznámení Číny o zpřísnění měnové politiky, nyní však investoři přehodnotili svůj původní názor a domnívají se, že rozhodnutí neohrozí růst, což vrátilo měny zpět k růstu.

Kolem 16:20 SEČ euro vůči dolaru posílilo o 0,14 procenta na 1,4503 USD, když během dne stouplo až na 1,4554 USD, což byla nejvyšší hodnota od 16. prosince. Vůči jenu euro stouplo o 0,45 procenta na 132,40 JPY. Dolar k jenu vzrostl o 0,27 procenta na 91,24 JPY. Dolarový index, který měří vývoj americké měny vůči koši šesti hlavních měn, klesl o 0,3 procenta na 76,702 bodu, nejníže od poloviny prosince.

"Včerejší reakce na opatření Číny byly přehnané," uvedl analytik Travelex Global Business Payments Omer Esiner. Dnes se proto trh zklidnil a situace se obrátila.

Euro na počátku obchodování oslabovalo. Důvodem byla zpráva o prudkém poklesu německé ekonomiky za loňský rok. Německá ekonomika loni klesla o rekordních pět procent, což je nejhorší výsledek od druhé světové války. Později se však euru podařilo ztráty smazat. Podle analytiků k růstu eura přispěla i poptávka z Asie.

Podle analytiků se nyní trh bude soustředit na firemní výsledky a statistiku ze Spojených států. Ve čtvrtek budou zveřejněny údaje o maloobchodním obratu a týdenní zpráva o počtu nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti, napsala agentura Reuters.

Čína v úterý překvapivě zvýšila požadavek na povinné minimální rezervy v bankách o půl procentního bodu na 16 procent. De facto tím potvrdila, že zahajuje zpřísňování měnové politiky, aby zabránila přehřátí ekonomiky. Je to první takový krok od června 2008.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK