Co dělat, nejen když ztratíte občanku?

04.11.2002 | , Finance.cz
FinTriky


Už se vám někdy stalo, že jste ztratili občanku? Nebo vám ji dokonce ukradli? Pak jistě víte, jak nepříjemné je běhání po úřadech a vyřizování občanky nové. V následujícím článku vám poradíme jak na to, aby příště vše proběhlo co nejrychleji a bez zbytečných problémů.

Téma tohoto týdne: Jak vyzrát na úřady

Nevíte kam jít požádat o vydání nového občanského průkazu? Co všechno si s sebou musíte vzít a na co se připravit? Jak dlouho to vlastně všechno bude trvat než dostanete průkaz nový? Potom vám jistě budou následující řádky ku pomoci.
 
Se žádostí o vydání nového občanského průkazu se obraťte na okresní úřad či magistrát nejlépe v místě vašeho trvalého bydliště. Bohužel úřady vám nebudou k dispozici každý den v týdnu. Zjistěte si proto dopředu kdy mají úřední hodiny.

Žádost musíte podat osobně, popřípadě za sebe poslat zástupce s vaší plnou mocí. Žádost můžete podat také poštou. V tom případě, ale musí být vyplněna na originálním tiskopise a zároveň musíte přiložit originály nebo ověřené kopie dokladů potřebných pro vydání občanky. Tento způsob vám však moc nedoporučuji. Je poněkud riskantní odeslat poštou tak důležité doklady. Cestou by se mohly ztratit nebo se dostat do cizích rukou. Elektronicky pomocí internetu bohužel žádost odeslat nemůžete. Asi by se vám totiž nepovedlo poslat současně se žádostí i originály všech dokladů.
A nyní se dostáváme k tomu základnímu problému - doklady! Co všechno si tedy s sebou musíte vzít?

Vždy budete potřebovat následující:

  • vyplněnou žádost o vydání občanského průkazu,
  • jednu fotografii, je-li vydáván občanský průkaz se strojově čitelnou zónou,
  • dvě fotografie, je-li vydáván občanský průkaz bez strojově čitelné zóny (jsou vydávány do 31.12.2002).

Navíc žádáte-li o občanský průkaz poprvé (při dovršení věku 15 let):

  • rodný list,
  • doklad o státním občanství.

Jestliže vám skončila platnost občanského průkazu:

  • dosavadní občanský průkaz.

Pokud se stalo, že jste svoji občanku ztratili, zničili nebo vám ji někdo ukradl a tedy ji nemůžete předložit, vezměte si s sebou:

  • rodný list nebo rodný a křestní list,
  • doklad o rodném čísle, jestliže není rodné číslo uvedeno na jiném předkládaném dokladu,
  • potvrzení o občanském průkazu (toto potvrzení je vám vydáno při nahlášení ztráty, odcizení nebo zničení).

Žádost o vydání občanského průkazu můžete podat jen na originálním tiskopise. Tiskopisy žádostí o vydání občanských průkazů jsou k dispozici na všech okresních úřadech a obecních úřadech pověřených vedením matrik. Ve městech Brno, Ostrava a Plzeň získáte formuláře na magistrátech těchto měst a v hlavním městě Praze na úřadech městských částí. Veškeré přikládané doklady musí být v originále, ověřeném opise nebo ověřené kopii.
Ve všech výše jmenovaných situacích nemusíte za nový občanský průkaz nic platit. Úřad vám jej vystaví zdarma. Avšak v případě, že žádáte o vydání nového občanského průkazu výměnou za průkaz, který je stále ještě platný a to pouze z vašeho osobního zájmu, připravte se na to, že za tuto službu zaplatíte 100 korun. Pokud chcete na svoji občanku doplnit nějaké tzv. nepovinné údaje jako jsou titul, manžel, děti, potom zaplatíte 25 korun.
Pokud jste úspěšně prošli celou procedurou předkládání a přikládání dokladů, nezbývá než čekat. Nový občanský průkaz vám bude vydán do 30 dnů od předložení všech dokladů. Na tuto přechodnou dobu vám úřad vydá potvrzení. Nový občanský průkaz si musíte potom vyzvednout osobně na přepážce.

Autor článku

Renata Pražáková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky