Operátor trhu již funguje i v oblasti plynárenství bez problému

14.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. ledna (ČTK) - Nový informační systém trhu s energiemi funguje po počátečních potížích bez problému. Operátor trhu s elektřinou, který od loňského října vystupuje nově pouze pod zkratkou OTE, zavedl na počátku roku nový systém zároveň se vstupem do oblasti plynárenství. Na dnešní tiskové konferenci to uvedl generální ředitel OTE Jiří Šťastný.

Několikahodinové zpoždění v informačním systému v první pracovní den letošního roku zaznamenaly zejména menší společnosti, které pro komunikaci s OTE využívají webové rozhraní. Prodlevy se postupně podařilo odstranit a od 10. ledna funguje systém správně. Jak Šťastný zdůraznil, nikdo z účastníků trhu nebyl zpožděním systému na začátku roku zvýhodněn, ani znevýhodněn.

Státem vlastněný operátor rozšířil svou licenci na obor plynárenství v souvislosti s loňskou novelou energetického zákona. Trh s plynem je liberalizovaný od roku 2007, trh s elektřinou od roku 2006.

Firma OTE provedla společně se vstupem do oblasti plynárenství technologickou obměnu svého informačního systému. Příprava na tyto kroky byla zahájena již v polovině loňského roku. Podle Šťastného OTE při postupném přechodu na nový systém nezaznamenala žádné ztráty či poškození starších dat, ani přerušení poskytovaných služeb.

Na trhu s plynem podle Šťastného vzniklo vstupem operátora neutrální místo, které má zájem na dalším rozvoji liberalizace. Vzrostla motivace k využití trhů s plynem a zlepšily se možnosti vstupu pro menší obchodníky, doplnil.

OTE zprostředkovává výměnu obchodních dat mezi zhruba stovkou velkoobchodníků, provádí zúčtování rozdílů pro obchod s energiemi a organizuje krátkodobý trh s těmito komoditami. Operátor zasahuje vedle běžného obchodování rovněž v okamžiku, kdy jakýkoliv klient, ať již domácnost či firma, mění svého dodavatele. Podle Šťastného trvá změna dodavatele v systému pouze několik dnů.

Od roku 2005 je OTE rovněž správcem národního rejstříku emisí skleníkových plynů, propojeného na evropské a celosvětové obchodování s povolenkami a kredity.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK